Malo dvorište za proslave: 5 ideja za prijatniji ambijent

by | July 4, 2023
Malo dvorište za proslave: 5 ideja za prijatniji ambijent

Zabluda je da vam je potreban ogroman prostor za letnje zabave. Otkrivamo kako da organizujete malo dvorište za proslave koje će se pamtiti.

Malo dvorište za proslave: 5 ideja za prijatniji ambijent

Počnite sa sređivanjem

Bez obzira da li je veliko i malo, počnite sa pospremanjem i sklanjanjem stvari koje vam samo zauzimaju prostor. Kada se rešite nepotrebnog nameštaja i nereda i obrežete preraslo žbunje, pokosite travu, možete stvoriti vizuelno veći prostor za druženje.

Ne zaboravite da počistite ili operete vaše dvorište jer ovo dodatno doprinosi prijatnom ambijentu.

Udobno mesto za sedenje

Mala dvorišta predstavljaju lepa i intimna okupljanja na otvorenom. Da biste sve pametno uredili i dekorisali, mali prostor uopšte nije problem. Predlažemo vam nekoliko manjih komada baštenskog nameštaja koji možete rasporediti, u zavisnosti od toga koliko veliko je okupljanje.

Osim toga, možete napraviti pokretni bar na otvorenom zahvaljujući kom ne morate da ulazite i izlazite iz kuće. Ne stvara se gužva, a vaši gosti će biti oduševljeni kreativnom idejom. Isti trik možete iskoristiti i za hranu – unapred sve pripremite na tanjire i postavite na sto.

Malo dvorište za proslave: Fokusna tačka

Kada radite sa malim prostorom, može vam pomoći da imate fokusnu tačku za okupljanje ljudi. Takođe deluje kao odlična fokusna tačna odvraćanje pažnje od malog dvorišta.

To je obično klubski sto ali dobar izbor je i ognjište ili nešto treće. Na ovaj način ćete poboljšati vizuelnu privlačnost i prostranost vašeg dvorišta.

Zoniranje prostora

Pravljenje zona je uobičajen trik u dizajnu enterijera koji može učiniti da veliki prostor izgleda kohezivnije i da manji prostor izgleda veći. Isto važi i kada je u pitanju eksterijer.

Prostor za sedenje možete zonirati velikom prostirkom ili koristiti različite grupe biljaka da biste lakše definisali zone u dvorištu.

Malo dvorište za proslave: Trik sa osvetljenjem

Baš kao što osvetljenje može učiniti da mala soba izgleda veće, spoljašnje osvetljenje može pomoći da se vizuelno proširi malo dvorište.

Uključivanje različitih nivoa osvetljenja, kao što su viseće lampe, lampioni i reflektori mogu stvoriti dimenziju i dubinu u prostoru. Pored toga, baš kao i u dizajnu enterijera, ogledala mogu dati iluziju većeg prostora kada se koriste na otvorenom. Strateškim postavljanjem ogledala koje odražava prelep deo vaše bašte, malo dvorište može da vam se učini prostranijem  – i na dnevnom svetlu i sa veštačkim osvetljenjem.


Miljana Momirović

petrenkod/GettyImagesPlus