Šta je ikigai i kako napraviti enterijer na osnovu toga

by | June 14, 2024
Šta je ikigai i kako napraviti enterijer na osnovu toga

Ikigai je japanska filozofija koja podrazumeva pronalaženje zadovoljstva, radosti i pažnje u svakodnevnim aktivnostima.

Ikigai: Enterijer u kojem ćete uživati

Prema Kenu Mogiju, autoru „Male knjige o Ikigaiju“ i neuronaučniku, svako može naučiti ovu umetnost. U japanskom jeziku, reč ikigai često se koristi i može se odnositi na male svakodnevne poslove kao i na značajne ciljeve i dostignuća. Doslovno se prevodi kao „smisao života“, ali jednostavnije, ikigai je ono zbog čega želite da ustanete ujutru.

Članak se nastavlja posle reklama

Ikigai ne zahteva postizanje najvišeg nivoa profesionalnog uspeha, što ga čini veoma demokratskim konceptom, pogodnim za različite aspekte života. Ako osoba ima ikigai, to je može dovesti do uspeha, ali uspeh nije preduslov za ikigai. Ova umetnost je dostupna svima.

Da biste razumeli kako možete koristiti principe ikigaija u svom svakodnevnom životu, zapamtite pet stubova ove umetnosti.

STUB 1: POČNITE SA MALIM
Početi od malog znači uvesti male promene u svoj život koje će ga postepeno poboljšati. Na primer, izbacite sve nepotrebno iz stana, uradite generalno čišćenje i dovedite stvari u red.

Članak se nastavlja posle reklama

STUB 2: OSLOBODITE SE
Oslobodite se svih predrasuda koje vas sputavaju, potrebe da sledite tuđa pravila i ispunite očekivanja drugih ljudi. Dozvolite sebi da živite onako kako želite, u okruženju koje vam je prijatno, čak i ako ne odgovara modnim trendovima.

STUB 3: HARMONIJA I ODRŽIVOST
Ikigai u japanskoj kulturi ima mnogo veze sa harmonijom sa okolinom, ljudima oko nas i društvom u celini. Možete ići ka svom snu samo sećajući se drugih ljudi, prirode i sveta oko sebe. Nemoguće je steći ikigai nanošenjem štete.

Članak se nastavlja posle reklama

STUB 4: UŽIVAJTE U MALIM STVARIMA
Ikigai je u detaljima. Stvorite male razloge za sreću: ovo može biti vaša omiljena slika na koju vam pogled pada ujutru kada otvorite oči; vaša omiljena šoljica za jutarnju kafu ili pogled sa prozora koji se otvara sa barske stolice. Akumulirajte trenutke sreće, oni čine radost života.

STUB 5: BUDITE OVDE I SADA
Sposobnost da budete ovde i sada je slična stanju toka, o kojem su dosta pisali zapadni i istočni filozofi. Kada se osećamo kao stvaraoci – bez obzira šta tačno, ukusna torta, ili knjiga, ili muzička kompozicija – srećni smo.

Članak se nastavlja posle reklama

Ovi saveti vam se možda čine previše jednostavnim, ali verujte mi, funkcionišu. Pokušajte da ih pratite neko vreme i osetićete njihovu mudrost. Takođe je važno razumeti da „ne postoji jedinstveni optimalni put do ikigaija. Svako od nas mora pronaći svoj put, probijajući se kroz džunglu svojih jedinstvenih kvaliteta.”

Ikigai: Kako napraviti enterijer na osnovu ovog učenja?

Prilagođavanje vašeg životnog prostora principima ikigaija može vam pomoći da postignete unutrašnji mir i radost. Evo nekoliko saveta kako da to uradite:

Članak se nastavlja posle reklama

Minimalizam: Počnite sa malim. Očistite svoj prostor od nepotrebnih stvari i zadržite samo one koje vam donose radost i korist.

Prirodni elementi: Unesite prirodne elemente u svoj dom. Biljke, prirodni materijali i svetlost pomažu u stvaranju harmonije sa okolinom.

Lični detalji: Ukrasite svoj prostor stvarima koje vam donose sreću. Ovo mogu biti uspomene, umetnička dela ili bilo šta što vam izmami osmeh.

Članak se nastavlja posle reklama

Prostor za opuštanje: Napravite kutak u kojem možete da se opustite i budete u trenutku. Ovo može biti ugodna fotelja za čitanje, prostor za meditaciju ili bilo koje mesto koje vam omogućava da se osećate mirno i opušteno.

Jednostavnost: Držite se jednostavnih, ali funkcionalnih rešenja u dizajnu. Manje je više kada je u pitanju stvaranje prostora koji podstiče ikigai.

Praktikovanje ikigaija kroz uređenje vašeg doma može vam pomoći da nađete mir i radost u svakodnevnom životu, čineći vas srećnim i ispunjenim.

Članak se nastavlja posle reklama

Borjana Božić

Lisa Anna/pexels.com