Kako sam odabrala savršenu dekoraciju za svoj stan na Pinterestu

by | May 30, 2024
Kako sam odabrala savršenu dekoraciju za svoj stan na Pinterestu

Odabir dekoracije za dnevnu sobu bio je jedno od najuzbudljivijih iskustava u procesu uređenja mog doma. Želela sam da stvorim prostor koji odražava moj stil i pruža udobnost i toplinu svakome ko uđe.

Kako sam odabrala savršenu dekoraciju: Vodim vas kroz ceo proces

Prvi korak u ovom procesu bio je definisanje stila koji želim da postignem. Pregledala sam mnoge časopise o enterijeru, Pinterest i Instagram profile kako bih pronašla inspiraciju. Shvatila sam da me privlači skandinavski stil zbog svoje jednostavnosti, funkcionalnosti i naglaska na prirodnim materijalima i svetlim bojama.

Sledeće što sam uradila bilo je određivanje palete boja. Odabrala sam neutralne tonove kao osnovu – bele, sive i bež nijanse. Ove boje pružaju odličnu pozadinu za dodavanje živopisnijih akcenata kroz detalje poput jastučića, tepiha i umetničkih dela. Dodala sam nekoliko komada nameštaja u prirodnom drvetu kako bih unela toplinu i teksturu u prostor.

Kako sam odabrala savršenu dekoraciju: Dnevna soba

Centralni deo dnevne sobe postala je velika, udobna sofa u svetlo sivoj boji. Oko nje sam postavila nekoliko elegantnih klub stolova različitih visina i oblika, kako bih stvorila dinamičnost i funkcionalnost. Na stolu sam rasporedila nekoliko knjiga o umetnosti i dizajnu, uz par svećnjaka i vazu sa svežim cvećem, što je dalo prostoru živahnost i personalni pečat.

Poseban akcenat stavila sam na rasvetu. Odabrala sam nekoliko različitih izvora svetla kako bih mogla da prilagodim atmosferu prema potrebi. Velika viseća lampa sa pletenim abažurom postavljena je iznad centralnog dela sobe, dok su stočne lampe i zidne lampe omogućile dodatnu fleksibilnost u osvetljenju prostora.

Jedan od ključnih dekorativnih elemenata bio je tepih. Dugo sam birala pravi, jer sam želela da se savršeno uklopi u celu priču. Na kraju sam se odlučila za tepih sa geometrijskim uzorkom u neutralnim tonovima, koji je unio teksturu i definisao prostor oko sofe.

Zidove sam ukrasila kombinacijom umetničkih slika i porodičnih fotografija. Odabrala sam okvire u različitim veličinama i bojama, ali sa sličnim stilom, kako bi se stvorila kohezivna galerija koja priča priču o našim zajedničkim trenucima i putovanjima.

Konačno, dodala sam nekoliko biljaka u različitim saksijama, kako bih unela element prirode i svežine u prostor. Biljke su ne samo dekorativne, već i pomažu u poboljšanju kvaliteta vazduha, što je dodatni plus.

Sve ove odluke i pažljivo birani detalji doprineli su stvaranju dnevne sobe koja je postala srce mog doma – mesto gde se osećam opušteno, inspirisano i spremno da ugostim prijatelje i porodicu. Dekorisanje dnevne sobe nije bilo samo estetsko putovanje, već i lično istraživanje mog stila i potreba, koje su rezultirale prostorom koji je istinski “moj”.

Borjana Božić

KatarzynaBialasiewicz/gettyimages