Odmor kod kuće: Zašto je japandi stil idealan za leto?

by | May 25, 2024
Odmor kod kuće: Zašto je japandi stil idealan za leto?

Japandi stil, koji spaja elemente japanskog minimalizma i skandinavske funkcionalnosti, savršen je izbor za stvaranje letnje atmosfere u domu.

Japandi stil: Omiljena verzija minimalizma

Ovaj estetski pravac kombinuje najbolje od oba sveta: japansku filozofiju “wabi-sabi” koja ceni nesavršenost i prolaznost, i skandinavski pristup koji naglašava jednostavnost, prirodne materijale i udobnost.

Svetlost i prostor

Jedan od ključnih aspekata japandi stila je naglasak na prirodnoj svetlosti i otvorenim prostorima. Leti, kada su dani duži i svetlost obilnija, ovaj stil omogućava maksimalno iskorišćavanje prirodnog osvetljenja. Veliki prozori, lagane zavese i otvoreni prostori omogućavaju da sunčeva svetlost slobodno ulazi u dom, stvarajući svetlu i prozračnu atmosferu. Ova svetlost doprinosi osećaju mira i spokoja, karakterističnom za japanski dizajn, dok istovremeno donosi svežinu skandinavskog leta.

Prirodni materijali

Japandi stil se oslanja na upotrebu prirodnih materijala kao što su drvo, kamen, bambus i lan. Ovi materijali ne samo da su estetski prijatni, već pružaju i osećaj povezanosti sa prirodom. Leti, kada je vreme toplo, ovi materijali pomažu u održavanju prijatne temperature u domu. Drveni podovi i namještaj unose toplinu i prirodan izgled, dok laneni tekstili, poput zavesa i jastuka, pružaju lagan i prozračan osećaj idealan za tople letnje dane.

Minimalizam i udobnost

Jednostavnost i funkcionalnost su srž japandi stila. Oslanjanje na minimalizam znači da je prostor bez nepotrebnih stvari, što doprinosi osećaju prostranosti i smirenosti. Tokom leta, ovo je posebno važno jer nam omogućava da se fokusiramo na uživanje u trenutku, bez opterećenja nepotrebnim predmetima. Skandinavski elementi udobnosti, poput mekih tepiha i udobnih fotelja, čine dom prijatnim za opuštanje nakon dugih, sunčanih dana provedenih na otvorenom.

Japandi stil: Zeleni kutak

Integracija biljaka u japandi stil je još jedan način da se unese letnja atmosfera u dom. Biljke ne samo da dodaju prirodnu lepotu prostoru, već i poboljšavaju kvalitet vazduha. Bonsai drvca, sukulenti, ili veće sobne biljke kao što su fikus i monstera, mogu biti savršeni dodaci koji unose svežinu i vitalnost u svaki prostor. Tokom leta, kada priroda buja, ova zelena oaza u domu stvara harmoniju sa spoljašnjim okruženjem.

Neutralne boje

Paleta boja u japandi stilu je neutralna i umirujuća, sa naglaskom na bež, bele, sive i zemljane tonove. Ove boje reflektuju svetlost i stvaraju iluziju prostora, što je idealno za letnje mesece. Neutralne boje takođe omogućavaju lako kombinovanje sa sezonskim detaljima, poput šarenih letnjih jastuka ili laganih prekrivača, koji se mogu dodavati i menjati kako bi prostor ostao svež i u skladu sa sezonom.

Zvučni elementi

Leti je posebno prijatno uključiti i zvučne elemente u dizajn doma. Blagi zvukovi vode iz fontane ili japanskog “tsukubai” (kamena umivaonika) mogu doprineti osećaju spokoja i hlađenja. Ovi zvučni elementi su deo japanske tradicije i doprinose stvaranju harmonije i ravnoteže u prostoru.

Ukratko, japandi stil je idealan za letnju atmosferu doma zbog svog naglaska na prirodnoj svetlosti, jednostavnosti, prirodnim materijalima i harmoniji sa prirodom. Ovaj stil omogućava stvaranje prostora koji je svetao, prozračan i udoban, pružajući savršeno utočište tokom toplih letnjih meseci.

Borjana Božić

jp_3d/gettyimages