Kako stilizovati svoj dom: Dizajneri dele svoje glavne savete za lepši enterijer

by | May 20, 2024
Kako stilizovati svoj dom: Dizajneri dele svoje glavne savete za lepši enterijer

Da li želite da vaš dom bude kul? Počnite tako što ćete ga učiniti svojim i dati mu lični pečat. Mali detalji su oni koji prave razliku, kao ovih 6 jednostavnih i nepogrešivih saveta.

Kako stilizovati svoj dom? Otkrivamo vam čivane savete od strane dizajnera

Koristite prirodne tkanine

Jedan od ključnih elemenata za stilizovanje vašeg doma je opremanje prirodnim tkaninama: vlakna, pamuk, lan… Neka vaš dom očara čim se uđe kroz vrata. Od jastuka i tepiha do pufova, peškira ili posteljine. Da biste dodatno naglasili taj prirodni izgled, dodajte sunčane biljke. Ovaj trem, dekorisan od strane Lucije Bello i Pabla Cascallane, je uvod u ono što nas čeka u ostatku kuće. Kako se granica između spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora sve više briše, možete koristiti isti nameštaj, od trske, ratana i pamuka, i unutra i napolju.

Propustite više svetlosti

Još jedan važan trik da vaš dom odiše stilom je svetlost. Što je svetliji, to će izgledati prostranije i čistije. Zato birajte svetle tonove za dekoraciju, opremite ga nameštajem koji ne blokira ulazak svetlosti i odlučite se za zavese ili draperije neutralnih i laganih boja. Dizajnerka enterijera Blanca Tey odlučila se za svež i lagan nameštaj u ovom salonu, otklanjajući prepreke velikim prozorima. Vidiš kako vlakna dobro izgledaju i unutra?

Uvek se odlučite za drvo

Dekorisanje prirodnim vlaknima je dobra opcija, ali glavni materijal u stilskim kućama je drvo. Nalazimo ga svuda, u gredama, nameštaju, podovima, klupama, policama… Univerzalni element koji treba da bude prisutan u svim prostorijama. Tako postižemo jedinstvo i toplinu. To ne znači da ima ekskluzivitet. Možete ga kombinovati sa drugim materijalima, kao što su kamen, staklo ili keramika. Moćni drveni stolovi i sedišta na klupama daju lični pečat ovom salonu projektovanom od strane Le Design 4U.

Kako stilizovati svoj dom: Upoznajte sebe!

Da li ste maksimalista u jarkim bojama ili minimalist u neutralnim tonovima? Klasičan, rustičan ili nordijski stil? Vaš dom treba da govori o vama. Samo posmatranjem će odražavati vaše ukuse i potrebe. Zato treba da ima definisan stil koji otkriva vašu ličnost. Na primer, u ovom maksimalističkom salonu, dekoraterka Solange Van Dorssen se odvažila na mešanje, odlučila se za boje i dekorisala zidove ogledalima i slikama. Da li ste vi “više je više” ili “manje je više”?

Ukrasite zidove sa stilom

Nepogrešiv, jednostavan i pristupačan trik za personalizaciju prostora i davanje stila je farbanje zidova. Ako se usudite sa upadljivom bojom, još bolje. Pogledajte ovaj trpezarijski deo koji je dekorisala enterijerka Bárbara Serra. Zar vam ova crvena boja ne daje energiju? Ako ne želite previše da rizikujete, posavetujte se sa dekoraterom. On će vas slušati i izabrati boju koja vas najbolje predstavlja.

Kupujte samo ono što vam se sviđa

Videli ste kauč na sniženju i niste mogli da odolite iskušenju da ga kupite. Upravo sada kada ste planirali da zamenite stari. Greška! Doneli su ga kući i sa gnevom ste shvatili da se ne uklapa u vaš stil. Bolje je potrošiti više novca na taj prelepi kauč koji vam se zaista sviđa nego ostati sa nepersonalizovanim koji ništa ne doprinosi, koliko god povoljan bio. Ovo pravilo možete primeniti na sve što kupujete za dekoraciju doma. Izbegavajte velike ponude ili barem razmislite da li zaista vrede! Clara Masllorens je za ovaj salon odabrala plave lanene sofe koje odišu stilom.

Dajte svom domu stil, ali neka to bude vaš stil. Pratite ove savete i kreirajte prostor koji će odražavati vašu jedinstvenu ličnost.

Borjana Božić

sheilasay/gettyimages