Pre i posle: 5 balkona potpuno preuređena od strane stručnjaka

by | May 30, 2024
Pre i posle: 5 balkona potpuno preuređena od strane stručnjaka

Prilagođena uređenja, dekorativni trikovi, stručno ozelenjavanje… Ovi urbani balkoni su dobili novu šansu!

Pre i posle transformacije balkona

Balkoni, lođe i terase sada pružaju dodatni životni prostor za kreiranje trpezarijskog kutka, prostora za odmor ili čak mini bašte za uzgoj začinskog bilja. Otkrijte ovu selekciju spoljašnjih prostora.

1. Moderan balkon u dužini

Pre: Balkon u dužini potpuno prazan

U 7. arondismanu Pariza, spoljašnji prostori ovog Vefa stana su uređeni od strane Joachima Renassia iz firme za pejzažnu arhitekturu Apis Florae za par tridesetogodišnjaka. Ukupno, ovaj stambeni prostor ima terasu od 66 m² i dva balkona od 4,80 m² i 2,90 m². Isporučen prazan, južni balkon koji gleda na roditeljsku spavaću sobu je uređen i obezbeđen kako bi mačke para mogle uživati u ovom prostoru.

Posle: Bređen i obezbeđen balkon za kućne ljubimce

Postavljena je metalna mreža koja se može ukloniti kako bi se zadržao pogled dok se prostor zatvara za kućne ljubimce. U pozadini, pejzažni arhitekti su kreirali veliku prilagođenu strukturu posvećenu mačkama. Ovaj kompaktni element sadrži kućicu, posudu za pesak, grebalicu i niz polica. Na gornjem delu, s obe strane balkona, vlasnici su se odlučili za veštački bršljan i paprati kako bi ozelenili prostor.

2. Mali balkon za uređenje

Pre: Balkon sa staklenom pregradom

Sa severne strane, otkrijmo rad agencije za pejzažnu arhitekturu Apis Florae koju je osnovao Joachim Renassia. Ovde su vlasnici želeli da uklone staklenu pregradu koja odvaja ovaj balkon-lođu od suseda.

Posle: Balkon sa višefunkcionalnim drvenim skladištem

Stručnjaci su osmislili pametnu drvenu strukturu od ariša koja integriše različite funkcije. U donjem delu, modul sadrži dve fioke za odlaganje cipela. Sa leve strane, veliki ormar služi za skladištenje svih baštenskih alata, dok desno nalazi se kutija za biljke i grmlje, stvarajući prijatan i topao prostor.

3. Otvoreni balkon: Pre i posle preuređenja

Pre: otvoreni balkon u dužini

U Kroasi-sir-Seini, pejzažni arhitekta Philippe Delage de Luget iz agencije L’esprit au vert osmislio je zeleni dekor na ovim spoljašnjim prostorima od 55 m² podeljenim na dve zone: terasa od 21 m² koja gleda na dnevni boravak stana i otvoreni balkon od 31 m². Nekada prazan, ovaj prostor je potpuno preuređen da stvori udoban kutak za uživanje tokom lepih dana.

Posle: balkon zaštićen od pogleda sa zelenim akcentima

Na ovom delu balkona koji gleda na spavaće sobe i kupatilo, integrisan je drveni paravan kako bi se stvorio intimni kutak. Vlasnici su se odlučili za veštačku travu kako bi obložili pod ovog spoljašnjeg prostora. Ovo se kombinuje sa velikim saksijama koje sadrže Rhyncospermum jasminoides. U pozadini, postavljena je vrtna kućica za dodatnu privatnost i skladištenje baštenskih alata i pribora.

3. Balkon sa malim drvenim baštenskim setom

Pre: loše uređen balkon

U Šantiju, u Oazi, dekoraterka i unutrašnja arhitektica Kamilia Carlos iz agencije K-Créatrice d’Ambiances uredila je ovaj balkon površine 6 m² kako bi stvorila trpezarijski kutak potpuno ozelenjen, u skladu sa nedavno renoviranim stanom.

Posle: dekorativan balkon sa zelenim akcentima

Inspirisana duhom guinguette, profesionalka je osmislila bujni dekor kako bi stvorila zeleni kutak na ovom malom balkonu. Bambus, jasmin, aromatično bilje, palme i glicinije usklađeni su sa veštačkom travom. Da bi upotpunili ovaj bucolički dekor, vlasnici su odabrali drveni trpezarijski set koji unosi toplinu u ovaj bujni prostor.

4. Moderan balkon

Pre: Dvosobni stan sa balkonom

Smešten u La Rošelu, ovaj dvosobni stan od 25 m² ima dnevni boravak sa staklenim vratima koja vode na balkon. Élodie Certenais i Thomas Yver iz Nomad Eleven imali su slobodne ruke da urede unutrašnji i spoljašnji prostor kako bi stvorili svetao stambeni prostor sa duhom odmora.

Posle: Beli balkon sa šarenim trpezarijskim kutkom

Elegantni pod od borovine oblaže pod ove terase stvarajući harmoniju između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. Trpezarijski kutak zaštićen od sunca belim suncobranom je instaliran. Ovaj spoljašnji nameštaj u crvenom metalu dodaje živost ovom dekoru koji kombinuje bele i svetle drvene tonove, usklađujući se sa paletom toplih tonova dnevnog boravka i otvorene kuhinje.

5. Lepa lođa sa visećom stolicom

Pre: Lođa bez šarma

Unutrašnja arhitektica Isabelle Hamard, osnivač IH Studia, odlučila je da pređe na zelenilo nakon pandemijskih zatvaranja. Očarana kućom sa 120 m² vrta u Sen Deniju, profesionalka je započela opsežne radove na renoviranju ove građevine iz 1920-ih koja je ostala u originalnom stanju. Bivša vlasnica je napravila proširenje kako bi stvorila kupatilo, lođu i pristup vrtu u nižem nivou.

Posle: Udobna lođa sa lepom visećom stolicom

Ovaj prostor sa pogledom na zeleni vrt je potpuno renoviran kako bi stvorio idealno mesto za čitanje romana, udobno smešten u visećoj stolici od ratana. Unutrašnji prozori su zamenjeni modelima sa dvostrukim staklom kako bi se poboljšala termička i zvučna izolacija. Da bi upotpunila dekor, Isabelle je napravila jastuke u šarenim wax dezenima koji donose živost ovom prostoru sa sivim terrazzo podom.

 

in4mal/gettyimages