Zbogom kauču na razvlačenje! Evo zašto dizajneri enterijera preferiraju ove alternative

by | May 29, 2024
Zbogom kauču na razvlačenje! Evo zašto dizajneri enterijera preferiraju ove alternative

Iako je praktičan i idealan za male prostore, kauč na razvlačenje ustupa mesto ingenioznim rešenjima. Evo nekoliko ideja.

Kauč na razvlačenje ide u zaborav!

U poslednje vreme, dizajneri enterijera sve više odustaju od tradicionalnog kauča na razvlačenje, otvarajući vrata kreativnim i funkcionalnim alternativama koje efikasno koriste mali prostor. Iako je kauč na razvlačenje bio popularno rešenje za one sa ograničenim kvadraturom, nova generacija dizajnera pronalazi ingeniozne načine da obezbede udobnost i stil bez kompromisa. U nastavku, otkrivamo osam briljantnih ideja koje menjaju pravila igre u uređenju enterijera, omogućavajući vam da maksimalno iskoristite svaki kvadratni metar vašeg doma.

Krevet na izvlačenje (i dobro skriven)

Na trećem spratu zgrade u Maraisu, Boclaud Architecture je iskoristila mali prostor za kreiranje pied-à-terre u Parizu gde su prostori iskorišćeni na genijalan način. „Ovo je pied-à-terre male porodice iz Aix-a, otac često mora da putuje u Pariz. On je ljubitelj arhitekture, što pokazuje da je poznavalac i esteta“, objašnjava arhitekta Céline Boclaud. Pored otvorene spavaće sobe, odvojene od dnevnog boravka komodom, prostor poseduje ingeniozan krevet na izvlačenje, dobro skriven u velikom drvenom ormaru.

Krevet „ugrađen“ ispod prozora

U stanu u Montmartreu, u XVIII arondismanu, na šestom spratu ispod krovova, postoji mala soba za služavku koju je arhitekta Anthony Authié iz studija Zyva već renovirao. Inspirisan idejom šume, šume koja čini da stan izgleda kao kuća na drvetu, sa tom nebeskoplavom bojom koja obuhvata i umiruje. „Volim kada postoji element-alat koji se obavija oko prostora i u kojem se može pronaći sve“. Drveni krevet je smešten ispod prozora na krovu, savršeno integrisan u ovaj enterijer čija bi estetika mogla da se dopadne Wes Andersonu.

Krevet u svojoj niši

Ovaj studio od 28 kvadratnih metara u Parizu je prepun ingenioznih rešenja. Blago sakrivena, ali ne potpuno odvojena od glavne sobe, zona za spavanje nalazi se na niskom podestu. Deo zida sa stepenikom pomaže u izolaciji kreveta, posebno kod uzglavlja. Iznad jastuka, niša u zidu u boji mahovine smešta knjige za večernje čitanje. Sve ovo je delo dizajnera enterijera Jonathana Kirschstettera.

Klupa ili kauč na razvlačenje?

Ovaj stan od 17 kvadratnih metara, potpuno redizajniran od strane Boclaud Architecture, na korak od Trijumfalne kapije u Parizu, prava je majstorija. Dnevna zona je projektovana oko klupe koja se transformiše u dodatni krevet i uključuje stočić, još jedan mini kontejner i nišu koja služi kao noćni stočić ispod radnog stola. „Želeli smo da istaknemo prozor i njegovu prirodnu svetlost kako bismo kreirali integrisanu klupu i radnu zonu“, otkriva arhitekta Céline Boclaud.

Zona za spavanje podignuta 25 cm (u kocki)

Zona za spavanje je podignuta i odvojena velikim prozorom sa okvirima od oraha, kao i nameštaj u kuhinji. Pod i obloga kreveta su od betonskog cementa (Mercadier). Ispod kreveta se nalaze skladišni prostori dostupni iz dnevnog boravka. Posteljina je u nijansama crvene i smeđe (Le Monde Sauvage).

 

Aelita17/gettyimages