Najefikasnije metode za čišćenje kauča

by | February 26, 2024
Najefikasnije metode za čišćenje kauča

Čišćenje kauča može delovati komplikovano? Saveti, recepti: pratite naš vodič za dubinsko čišćenje kauča.

Čišćenje kauča: Kako dubinski očistiti?

Kauč je jedan od komada nameštaja koje najviše koristimo: čitanje, gledanje televizije, izrada rukotvorina ili jelo… prljavština se neizbežno nakuplja, posebno ako imate kućnog ljubimca. Ali ne očajavajte, čak i u slučaju upornih mrlja: naši saveti za čišćenje kauča su nepobedivi.

Da li se navlaka vašeg kauča može skinuti? U tom slučaju, pratite uputstva za pranje u mašini i uštedećete puno vremena. Da li se vaš kauč može hemijski čistiti?

Usisavanje kauča

Prvi korak pre nego što počnete dubinsko čišćenje kauča je da ga usisate. Četka će vam biti posebno korisna, rukujte pažljivo kako ne biste oštetili tkaninu. Ne ustručavajte se da redovno dodate usisavanje u svoju rutinu čišćenja kako biste održali kauč čist duži vremenski period: svake dve nedelje uklanjanje prašine pomoći će mu da zadrži sjaj. Ne zaboravite prethodno ukloniti životinjsku dlaku pomoću lepljivog valjka, gumene rukavice (materijal koji dobro prijanja uz dlaku) ili vlažne maramice za tkanine, koje će ga istovremeno osvežiti.

Čišćenje kauča parom

Uređaj za paru dubinski uklanja prljavštinu i bakterije nakupljene na vašem kauču. Nanesite ga preko celokupne površine i pustite da se osuši: bićete zadovoljni rezultatom (napomena da ovo neće uništiti uporne mrlje). Pazite da ne koristite ovu metodu na fragilnim tkaninama i izbegavajte ovu metodu ako je kauč za suvo pranje.

Koji je najbolji proizvod za čišćenje kauča?

Amonijak za uporne mrlje: mnogi tekstilni čistači dostupni su u apotekama, uključujući amonijak koji je vrlo efikasan. Sa ovim štetnim proizvodom treba rukovati pažljivo: nosite rukavice, masku i provetrite prostoriju. Možete staviti nekoliko kapi sredstva za pranje posuđa sa amonijakom u posudu sa mlakom vodom i nanesite rastvor na upornu mrlju.

U slučaju kauča sa fragilnom tkaninom, preporučljivo ga je suvo očistiti. Postoje dve opcije za to: Nanesite posebnu aerosolnu penu, kupljenu u apoteci, a zatim je četkom obradite.

Ili nanesite soda bikarbonu (vidi detalje ispod).

Čišćenje kauča sa sodom bikarbonom: soda bikarbona ne samo da čisti kauč, već i eliminiše neprijatne mirise. Možete je naneti na celu površinu i trljati četkom. Ostavite da deluje nekoliko sati, a zatim usisajte ostatak sode bikarbone.

Čišćenje kauča sa belim sirćetom: belo sirće ostaje jedan od najboljih saveznika za čišćenje mrlja na tkaninskom kauču. Sve što treba da uradite je da razblažite belo sirće u istom obimu hladne vode i koristite ovaj rastvor sa mikrofiber krpom, kojom ćete nežno trljati kauč kružnim pokretima.

 


Borjana Božić

Mariakray/gettyimages