Trend dekoracije: 12 grešaka koje nikad nemojte praviti

by | June 20, 2024
Trend dekoracije: 12 grešaka koje nikad nemojte praviti

Jeste li ikada ušli u prostoriju i osećali da nešto nije baš kako treba? Da li ste primetili da prostor koji ste uredili ne izgleda onako kako ste zamislili? Možda ste se suočili s izazovima poput neusklađenih boja, pretrpanog nameštaja ili nedostatka prirodne svetlosti?

Ove česte greške dekoracije pokušavajte da izbegnete

U uređenju doma, često možemo napraviti greške koje utiču na celokupni izgled i funkcionalnost prostora. Ovaj članak istražuje 12 najčešćih grešaka u uređenju prostora i pruža savete kako da ih izbegnete, kako biste stvorili prostor koji odražava vaš stil i udobnost.

#1 Postavljanje celog nameštaja uz jedan zid

Umesto da sve nameštate uz jedan zid, pokušajte da rasporedite nameštaj po prostoriji kako biste stvorili raznolikost i interesantniji izgled prostora. Na primer, možete pustiti komad nameštaja da “pluta” ili postaviti dve fotelje usred sobe.

Članak se nastavlja posle reklama

#2  Zanemarivanje osvetljenja

Osvežite prostor tako što ćete poboljšati osvetljenje. Pravilno osvetljenje može značajno promeniti atmosferu u prostoriji. Razmislite o promeni sijalica ili dodavanju dodatnih izvora svetlosti kao što su lusteri ili lampe.

#3  Nepravilan izbor boja

Boje imaju moć da transformišu prostoriju. Važno je izabrati boje koje se slažu međusobno i sa nameštajem. Pre nego što se odlučite, isprobajte uzorke boja na zidovima i pogledajte kako se one menjaju tokom dana pod različitim svetlima.

#4  Pretrpan prostor

Previše nameštaja ili ukrasa može učiniti da prostor izgleda skučeno i neredovno. Održavanje ravnoteže između funkcionalnosti i estetike je ključno. Razmislite o minimalističkom pristupu ili organizovanju prostora tako da ima dovoljno slobodnog prostora.

Članak se nastavlja posle reklama

#5 Neusklađenost stilova

Mešanje previše različitih stilova nameštaja i dekoracija može učiniti da prostor izgleda zbunjujuće. Pokušajte da se držite jednog ili dva glavna stila kako biste postigli kohezivni izgled.

#6 Nedostatak personalne dekoracije

Vaš dom treba da odražava vašu ličnost i stil. Izaberite ukrase, umetnička dela i komade nameštaja koji govore o vama i doprinose osećaju topline i lične udobnosti.

Članak se nastavlja posle reklama

#7 Pogrešno postavljeni tepisi

Tepisi treba da odgovaraju veličini prostorije i nameštaja. Premali tepih može izgledati nepraktično, dok preveliki tepih može opteretiti prostor. Merite prostor pre kupovine i razmislite o tome kako će tepih da se uklopi u ukupan izgled sobe.

#8 Loše organizovanje prostora

Neorganizovanost može učiniti da čak i najlepši prostori izgledaju neuredno. Razmislite o korisnim organizacionim rešenjima kao što su police, kutije za skladištenje ili multifunkcionalni komadi nameštaja koji mogu poslužiti za više svrha.

Članak se nastavlja posle reklama

#9 Ignorisanje prirodnih elemenata

Prirodni materijali i biljke mogu uneti svežinu i prirodnu lepotu u prostoriju. Razmislite o upotrebi drvenih elemenata, kamenih detalja ili živih biljaka kako biste stvorili prijatan ambijent.

#10 Nepravilno postavljanje umetničkih dela

Umetnička dela treba postaviti na odgovarajućim mestima kako bi se istakla njihova lepota i estetski doprinos prostoru. Razmotrite visinu na kojoj su postavljena i njihov odnos prema ostalim elementima u prostoriji.

Članak se nastavlja posle reklama

#11 Nedostatak funkcionalnosti

Estetika je važna, ali i funkcionalnost treba da bude prioritet. Birajte nameštaj i ukrase koji ne samo da izgledaju dobro, već i pružaju praktične koristi i udobnost.

#12 Preskakanje detalja

Mala pažnja prema detaljima može učiniti veliku razliku u ukupnom izgledu prostora. Razmislite o detaljima poput jastučića, zavjesa, rasvete ili malih dekorativnih predmeta koji mogu doprineti harmoniji i kompletnom izgledu prostorije.

Saveti za izbegavanje ovih grešaka mogu vam pomoći da stvorite prostor koji je estetski prijatan, funkcionalan i udoban za život.

Članak se nastavlja posle reklama

Lisa Anna/pexels.com