Kako i kada orezati lavandu: Ključni koraci za rast i cvetanje

by | June 15, 2024
Kako i kada orezati lavandu: Ključni koraci za rast i cvetanje

Da bi vaša lavanda ostala estetski prihvatljiva i harmonična, bolje je redovno je orezivati. Evo svega što treba da znate o orezivanju lavande.

Kada orezivati lavadnu?

Da bi zadržala svoj lepi zaobljeni oblik, lavandu treba orezivati svake godine. Orežite svoju lavandu kada cvetovi počnu da vene, odmah nakon leta. Sačuvajte orezane cvetove da biste napravili male bukete koje možete staviti u ormare. Oni će parfemisati vaše stvari i oterati moljce. Ako želite napraviti bukete sušene lavande, bolje je orezivati za suvog vremena.

Neki ljudi ne vole da režu sušene cvetove lavande na kraju leta i radije ih čuvaju kako bi i dalje krasili vrt tokom cele zime. Ako je to slučaj, orežite veneće cvetne stabljike u rano proleće kako biste napravili prostor za nove izboje lavande.

Članak se nastavlja posle reklama

Kada orezivati lavadnu?

Ne ustručavajte se da orezujete lavandu već prve godine cvetanja. To je odličan način da svojoj mladoj biljci date lep gust oblik i podstaknete je da se granaju.

Kakav materijal treba pripremiti za orezivanje lavande? Treba vam oštar i dezinfikovan sekač ili makaze. Sekač je pogodan za male lavande. Za velike lavande, bolje je koristiti makaze.

Izvršite blago orezivanje venećih stabljika lavande: orežite blizu lišća, ali nikako niže, jer biste mogli da isečete staro drvo. Naime, lavanda ne voli grubo orezivanje: orežite samo drvo tekuće godine, ali nikada staro drvo. Vaša lavanda ne bi izrasla.

Članak se nastavlja posle reklama

Nakon što uklonite veneće cvetove, pokušajte da date sferičan oblik svojoj lavandi spuštanjem grana tekuće godine za desetak centimetara. Na taj način ponovo oblikujete svoj mediteranski grm.

Kako omladiti stari koren lavande?

Pored orezivanja nakon cvetanja, stari koreni lavande ponekad zahtevaju ono što se naziva omladinsko orezivanje, posebno ako počnu da se proređuju.

Članak se nastavlja posle reklama

Tada možete ukloniti nekoliko najstarijih i najslabijih grana lavande. Isecite ih blizu baze, u blizini korena. Zatim nanesite na napravljenu ranu proizvod za zaceljivanje.

Isecite druge grane iznad početka mladih izdanaka kako bi se oni mogli granati i oblikovati vašu lavandu. Ne zaboravite da lavanda, čak i stara, ne voli grubo orezivanje. Postupajte pažljivo.

Članak se nastavlja posle reklama

Dmytro Skrypnykov/gettyimages