Greške prilikom uređenja dnevnog boravka i njihova rešenja: 9 primera

by | January 12, 2024
Greške prilikom uređenja dnevnog boravka i njihova rešenja: 9 primera

Dnevni boravak je jedna od prostorija u kojoj provodimo najviše vremena. Zato je važno da bude udoban, prijatan, miran prostor i da odražava vaš lični ukus.

Koje greške prilikom uređenja dnevnog boravka pravimo i kako ih rešiti?

Međutim, prilikom uređenja dnevnog boravka, često pravimo određene greške koje mogu narušiti njegov stil, posebno ako želimo da to obavimo brzo.

Stoga je najbolje pažljivo razmisliti o svakom elementu koji ćete dodati u dnevni boravak, počevši od najvećih (sofe) do najmanjih (detalji poput tekstila ili dekoracija). Evo pregleda najčešćih grešaka i rešenja kako ih ispraviti. Krenimo!

Svi tekstili moraju da se slažu

Ova trend je bio popularan pre nekoliko godina, ali danas samo doprinosi utisku zastarelog stila. Jastuci koji se slažu sa stolicama u dnevnom boravku, zavese ili presvlake na fotelji mogu stvoriti previše zagušujući osećaj.

Rešenje: Umesto toga, birajte nežne tonove i dodajte dodire jačih i upečatljivijih boja poput bordo, plave ili senfa. Ako želite koristiti više od jedne nijanse, pobrinite se da boje budu komplementarne. Ako koristite neutralnu osnovu poput bež, belu ili nežno sivu, verovatno nećete pogrešiti. Druga opcija je uključivanje boje u različitim intenzitetima u tekstilu.

Zanemarivanje rasporeda nameštaja

Raspored nameštaja ključan je faktor za stvaranje zaista udobnog dnevnog boravka. Ne možete postaviti nameštaj bilo kako, već morate uzeti u obzir različite elemente. Položaj vrata i prozora ili otvorenost prema trpezariji i kuhinji su ključni za udoban raspored dnevnog boravka. Važno je da ne blokirate prolaz svetlosti postavljanjem sofe ispred prozora, posebno ako je prostor mali. Takođe, pobrinite se da je prolaz udoban. Testirajte pre nego što se odlučite za raspored.

Rešenje: Ako dnevni boravak deli prostor sa kuhinjom ili trpezarijom, možete koristiti sofu kao pregradu. Ostali elementi koji vam mogu pomoći su tepisi i osvetljenje.

Previše ukrasa

Previše slika, figurica i fotografija može učiniti da vaš dnevni boravak izgleda mnogo manje nego što zaista jeste. Izbegavajte pretrpavanje dekoracijama. Ako želite prostranost i miran prostor, odaberite ukrase koji se uklapaju s vašim stilom.

Rešenje: Izbegavajte punjenje zidova slikama. Bolje je dodati dve slike nego potpuno prekriti zidove. Takođe, pobrinite se da postoji zajednička nit, bilo da se radi o stilu, materijalima ili boji. Na policama, pokušajte pronaći ravnotežu – postavite trećinu sa knjigama, trećinu sa ukrasima ili biljkama i ostavite poslednju trećinu slobodnom.

Ostavljanje zidova praznima

Jedno je ne zagušiti zidove slikama, a sasvim drugo ostaviti ih potpuno praznima, što može stvoriti utisak dnevnog boravka sa zapuštenim dekorom.

Rešenje: Idealno je odabrati najuočljivije zidove i postaviti veliku sliku u skladu sa veličinom prostorije. Na primer, ako imate kamin, ta zid će biti savršen za postavljanje umetničkog dela. Isto važi i za zid trpezarije.

Greške prilikom uređenja dnevnog boravka: Zaboraviti na tepih

Jedan od elemenata koji će dodati toplinu vašem dnevnom boravku je prisustvo tepiha. Ali nije svaki tepih odgovarajući. Trebali biste odabrati model koji odgovara prostoru. Idealno je da noge sofe budu malo iznad tepiha i da imaju istu dužinu kao i sofa, ali i da primeštaju fotelje (ili barem prednje noge).

Rešenje: Što se tiče boje i stila, birajte tepih u nežnoj boji koja pruža svetlost i ne ugrožava prostranost.

Zavese koje su predugačke (ili prekratke)

Dužina zavese je ključna kada je reč o postizanju balansirane dekoracije u dnevnom boravku. Izbegavajte da zavese previše vuku po podu. Najprikladnije je da lagano dodiruju pod, tako da efekat bude dekorativan. Takođe, trebali biste izbegavati previše kratke zavese, jer će dekoracija izgledati zapostavljeno.

Rešenje: Uvek dobro izmerite pre nego što odaberete dužinu zavesa. Ako se rade od strane profesionalaca, idealno je da oni uzmu merenja. Ali ako ćete sami šiti dužinu zavese, pre nego što je definitivno završite, prvo je probajte i proverite da li je dužina željena.

Preterivanje sa određenim završnim obradama

Previše drveta, previše mermera, previše zlata ili previše ogledala može učiniti da dekoracija izgleda preopterećeno. Ne zloupotrebljavajte ove završne obrade ako želite elegantan dnevni boravak u kojem vlada spokoj. Najbolje je kombinovati različite materijale i završne obrade na uravnotežen način.

Rešenje: Drvo će se savršeno uklopiti s belim nameštajem po meri, posebno ako dodate neke crne detalje. Ako želite dodati mermer, možete to učiniti na vrhu kafe stola, a zlato će izgledati sjajno na strukturi kafe stola ili okviru ogledala.

Previse masivan nameštaj

Jedan od elemenata koji će obeležiti dekoraciju vašeg dnevnog boravka je nameštaj koji odaberete. Prvo, izbegavajte setove gde sve mora da se slaže. Izbegavajte tamno drvo, pogotovo ako je dnevni boravak mali i nema dovoljno prirodne svetlosti. Dobra opcija je birati svetlo drvo ili nameštaj od opeke, što će smanjiti vizuelnu buku i prostor će izgledati veći.

Zaboraviti na svetlo

I ne mislimo samo na prirodno svetlo, koje je takođe veoma važno, već i na lampe koje će učiniti vaš dnevni boravak udobnim i prijatnim. Dakle, morate uzeti u obzir ne samo opšte svetlo koje ćete dobiti sa plafonskom lampom, već i obezbediti ambijentalno svetlo.

Kako ga dobiti? Dodajte stojeću lampu pored sofe koja će pružiti tačkovno i ambijentalno svetlo. Isto će postići i stojeća lampa. Možete čak razmotriti fleksibilnu lampu, pomoću koje možete usmeriti svetlost gde god želite.


Borjana Božić

Deekens/gettyimages