Mali stan od 40 m2 kao oličenje vrhunskog dizajna

by | April 2, 2024
Mali stan od 40 m2 kao oličenje vrhunskog dizajna

U srcu Pariza, nedaleko od reke Sene i Ajfelovog tornja, smešten je mali stan od 40 kvadratnih metara koji spaja sofisticiranost sa primesama punk stila.

Mali stan od 40 m2 u kojem je svaki kutak dizajnerski savršen

Kreiran od strane Corpus Studija, ovaj stan je savršeno osvetljen zahvaljujući svojoj južnoj orijentaciji, pružajući prelep pogled na gradske krovove.

Vlasnik ovog stana, zaljubljenik u dizajn i arhitekturu, poželeo je da unese osveženje u prostor koji je kupio. Odlučio je da angažuje Ronana Le Granda i Konrada Stefensena iz francuskog studija za enterijer, Corpus Studio, kako bi mu pomogli da postigne savršen balans između minimalizma i maksimalizma, stvarajući prostor koji ističe svaki kvadratni metar na elegantan način.

Stan je prošao kroz temeljnu transformaciju. Sve ne-nosive zidove su uklonjene kako bi se napravilo više prostora, a dodate su nove zvučno izolovane pregrade, električne i vodovodne instalacije, ugradni ormani, klima uređaji i klizna vrata. Osim toga, dizajneri su istakli originalne detalje poput stuko ukrasa na zidovima, pružajući stanu dozu autentičnosti.

Enterijer stana kombinuje rigorozne linije sa mekim tonovima, koristeći materijale kao što su parket, pastelne boje, aluminijum i kamen. Posebna pažnja je posvećena kuhinji i kupatilu, gde su dizajneri koristili različite tehnike, uključujući i sofisticirane staklene mozaike i kontrastne metalne detalje.

Veoma zanimljiva kuhinja za mali stan od 40 m2

Inspiracija za ovaj projekat dolazi iz različitih izvora, uključujući i brutalističku arhitekturu i dizajnere poput Martina Szekely-ja i Paavo Tynell-a. Svaki deo stana odražava pažljivo odabrane detalje i estetiku koja spaja suprotnosti – minimalizam i ekscentričnost, klasične linije i nekonvencionalne oblike.

Kao rezultat, ovaj mali stan postaje svojevrsna oda eleganciji i originalnosti, predstavljajući savršenu simbiozu između prošlosti i savremenog stila života.

Osim što je estetski privlačan, ovaj stan je projektovan sa naglaskom na funkcionalnost i praktičnost svakodnevnog života. Kombinacija klasičnih elemenata sa modernim rešenjima stvara prostor koji je istovremeno udoban i efikasan. Na primer, unapređena raspodela kuhinje i kupatila omogućava lakše kretanje i maksimalno iskorišćenje prostora. Takođe, dodatni detalji poput integrisanih ormara i multifunkcionalnih elemenata doprinose praktičnosti ovog malog, ali šarmantnog stana u srcu Pariza.


Borjana Božić

ismagilov/gettyimages

Tags: