Zašto (i kako) treba da koristite crnu boju da biste dobili moderan enterijer

by | April 1, 2024
Zašto (i kako) treba da koristite crnu boju da biste dobili moderan enterijer

Od dnevne sobe, do spavaće sobe, kuhinje ili kupatila: pogledajte sve što možete postići crnom bojom!

Zašto i kako koristiti crnu boju za moderan enterijer

Crna je svestrana boja koja se može koristiti kao akcentni ton ili čak poslužiti kao osnova za ujedinjavanje dekoracije svakog enterijera. U ovom članku razbijamo neke mitove i objašnjavamo vam koje prednosti ima upotreba crne boje u svakom od prostora u vašem domu i, pre svega, kako to možete učiniti.

Koje su prednosti?

Uopšteno govoreći, smatramo da je boja koju je teško uklopiti sa drugoim i, pored toga, ima negativne konotacije, kao što je tužna ili mračna. Povezujemo je, na primer, i sa ružnim ili oronulim prostorima u kojima želimo da sakrijemo neki nedostatak. Zanimljivo, iako vas ova izjava može iznenaditi, crna je svetla boja; savršeno da poboljšate sve oko vas. U kombinaciji sa drvetom, na primer, i korišćenjem u pravoj količini, fokusiranjem pažnje na nju, učinićete da svaki prostor izgleda veći i svetliji, kao što se dešava u ovoj kuhinji.

U kuhinji koristite crnu boju na pločicama ili radnim površinama

Sada kada se otvoreni koncept organizuje u kućama i kada je kuhinja postala centralni prostor, dodavanje crnih akcenta u kuhinju je odličan način da se ujedine sva okruženja u dnevnoj zoni. Kako to možete učiniti? Na radnoj površini, backsplash (pogledajte kako dobro izgleda u kuhinji na fotografiji) ili ručke kuhinjskog ormarića. Ako imate otvorene police u kuhinji, koristite ih u detaljima (neke vaze, na primer) da biste pružili elegantnu notu.

U spavaćoj sobi: Idealna za dekoraciju

Crna boja je posebno upečatljiva u spavaćoj sobi. Kako ćemo uglavnom imati mekši i svetliji dekor, odnesite je na noćni stočić, na zid uzglavlja ili samo uzglavlje. Ako vam se to čini previše, možete odabrati jastuke, koji ne moraju biti potpuno crni. To možete učiniti pomoću prugastog uzorka. Opet, ključna reč je ravnoteža. To je način da dizajnirate vizuelno zanimljiviji prostor.

Moderan enterijer: Crna boja u dnevnoj sobi za akcente

Kako možemo dodati crne detalje u dnevnu sobu? Kroz umetničko delo, na primer, ili dodatke kao što su jastuci ili zavese. Kao iu spavaćoj sobi, dobra ideja je da se odlučite za geometrijske motive koji dodaju savremenu notu. Možete koristiti i metalik crnu, koja je malo rizičnija, ali uključuje dodir glamura. Ovde da, a pošto dnevna soba obično ima više prirodnog svetla, možete ukrasiti zid u crnom ili obojiti policu za knjige u crno, kao na slici koju smo odabrali. Šta se tačno postiže? U maloj dnevnoj sobi, na primer, dodajte vizuelnu dubinu.

U kupatilu: Detalji poput baterija, paravana…

Pošto su to obično mali prostori u kojima nema mnogo prirodnog svetla, možda je najbolje uključiti crnu u dodatke. Mat crne slavine pružaju elegantnu i sofisticiranu notu i veoma su moderne. Takođe možete da ga ubacite u neke zidne lampe, na primer, ili u paravan za tuš. Konačno, da li biste se usudili sa crnim sudoperom ili samostojećom crnom kadom? Uveravamo vas da su to dve dobre opcije.


Borjana Božić

in4mal/gettyimages