Kako urediti zatvorenu kuhinju?

by | April 3, 2024
Kako urediti zatvorenu kuhinju?

Iako su otvoreni prostori trend, zatvorena kuhinja ima mnogo prednosti. Da li želite da uspešno dizajnirate ovu vrstu kuhinje? Otkrijte naše pouzdane savete koji će vas ubediti da zatvorite svoju kuhinju.

Kako urediti zatvorenu kuhinju: 8 primera koji će vam biti korisni

Šta ako ste odlučili da pregradite svoju kuhinju? Prema trendovima u enterijerima u časopisima za dekoraciju, izgleda da zatvorena kuhinja ne izaziva isti entuzijazam kao otvorena kuhinja. Međutim, ona takođe ima mnogo zanimljivih prednosti. Često predstavljena kao uska prostorija bez kvadratnih metara, zatvorena kuhinja pre svega pomaže u sprečavanju širenja kulinarskih mirisa i buke posuđa u dnevnoj sobi.

Evo naših saveta za uređenje zatvorene kuhinje.

Prilagodite raspored prema površini zatvorene kuhinje

Paralelno, U-oblika, I-oblika, L-oblika ili G-oblika sa šipkom, raspored zatvorene kuhinje mora apsolutno biti prilagođen obliku prostorije. Bilo da se radi o maloj ili velikoj kuhinji, svaki kvadratni metar mora biti optimizovan kako bi se poštovalo zlatno pravilo trougla aktivnosti : cirkulacioni prostor između zone za kuvanje, zone za pranje i hladne zone. Ako pravi raspored može da omogući stvaranje trpezarije , neophodno je razmisliti o dodavanju prostora za skladištenje neophodnog za stvaranje funkcionalne kuhinje.

Napravite trpezariju u zatvorenoj kuhinji

Za razliku od otvorene kuhinje koja se spaja sa dnevnim boravkom ili trpezarijom, zatvorena kuhinja daje mogućnost kreiranja sopstvenog trpezarijskog prostora za svakodnevnu upotrebu. Ovde je doručak sa porodicom ili aperitiv sa prijateljima bez problema. U maloj zatvorenoj kuhinji mi ćemo favorizovati sto na uvlačenje ili bočni sto. Produžetak radne ploče ili drvenog stola , odlučno druželjubiv, biće dobrodošao u velikoj zatvorenoj kuhinji.

Donesite jedinstvenu dekoraciju u zatvorenu kuhinju

Suprotno popularnom verovanju, zatvorena kuhinja nije mala i mračna. Uz odgovarajući dekor, biće idealno mesto za uređenje prema vašim željama i aktuelnim trendovima. Kuhinja za vikendice , industrijska kuhinja , skandinavska kuhinja … Stilovi se prilagođavaju rasporedu zatvorene kuhinje i njenoj površini. Može imati sopstvenu atmosferu, odvojenu od ostatka kuće, sa svojim malim dodirom originalnosti . Ovaj dodatni komad samo treba da bude personalizovan.

Usvojite prave kombinacije boja za zatvorenu kuhinju

Ne koristi dodatno svetlo koje dolazi iz susedne sobe, zatvorena kuhinja zahteva blistave boje. A ako odaberete tamnu nijansu poput tamno zelene, tamnoplave ili tople terakote , bitno je da je osvetlite kombinovanjem sa neutralnim tonom poput bele ili bež boje. Morate samo poštovati pravilo o maksimalno 3 boje.

Modernizovati postojeću zatvorenu kuhinju

Zatvorena kuhinja je prilično uobičajena u prilično starim kućama, koje su pregradile sve prostore. Ali sada, njegova dekoracija je danas pomalo van mode. Nema potrebe da prolazite kroz velike radove da biste otvorili prostoriju i tako je modernizovali. Nekoliko elemenata može da ga ažurira. Visoke ormane zamenjujemo otvorenim policama, opredeljujemo se za nameštaj glatkih površina, biramo vanvremenske boje i originalni splashback… Zatvorena kuhinja je i danas aktuelna.

Imajte dodatno skladište zahvaljujući zatvorenoj kuhinji

Ovo je nesumnjivo jedan od problema koji se ponavljaju u dizajnu kuhinje: nedostatak skladišta. Kao što joj ime govori, zatvorena kuhinja ima četiri zida koji nude površinu za eksploataciju . Postoje niske kuhinjske jedinice, police, ugradbeni ormari, kolica i možda čak i ostava. Pazite, međutim, da ne preterate: ostavu birate prema količini posuđa, posuđa i kućnih aparata kao i broju članova porodice za ostavu.

Nežno pregradite zatvorenu kuhinju

Čak i kada se favorizuje zatvorena kuhinja , postoje kompromisi da se soba ne zatvori u potpunosti. Ideja je tada da se napravi poluotvorena kuhinja odvajanjem od susednog prostora bez pregradnje. Klaustra , ažurna pregrada, stakleni krov , polupregrada, klizna vrata, okovi su raznovrsni i raznovrsni i biraju se prema rasporedu kuhinje i njenoj dekoraciji.

Uredite zatvorenu kuhinju

Za fobiju skladištenja, zatvorena kuhinja je pravi saveznik. Zahvaljujući tome, samo zatvorite vrata i nered nestaje. Iako ovo sprečava da se nered rasprši po drugim dnevnim sobama, ipak je preporučljivo da ne zatrpavate radnu površinu , trpezarijski sto i druge otvorene prostore za odlaganje. Dakle, ograničavamo se na osnovne kućne aparate i nekoliko ukrasnih predmeta kao što su vaza, sveća itd.

 


Borjana Božić

ProCreators/gettyimages