Kako jedan crveni detalj može promeniti vaš prostor

by | May 23, 2024
Kako jedan crveni detalj može promeniti vaš prostor

Jedan video koji je postao viralan na TikToku tvrdi da dodavanje suptilnih crvenih detalja automatski podiže nivo vašeg doma. Ne verujete? Hajde da proverimo.

Teorija neočekivane crvene boje: Viralni trend i crveni detalj

Možda će sada njeni protivnici promeniti mišljenje kada vide ovaj TikTok video koji je postao viralan i izaziva mnogo diskusija, do te mere da se čak i najzagriženiji ljubitelji neutralnih tonova razmatraju da joj pruže šansu. Dizajnerka enterijera iz Njujorka, Taylor Migliazzo Simon, poznatija na TikToku kao “Intayrios”, tvrdi da dodavanje crvenih tonova u dekoraciju, čak i ako se na prvi pogled ne uklapa, može momentalno poboljšati izgled vašeg doma. Da li se slažemo? Da, ali sa određenim rezervama.

Crvena u malim dozama

Sviđa nam se ova teorija jer ne preteruje sa ovom bojom, već je koristi da usmeri pažnju na objekte i detalje koji bi u drugim bojama prošli potpuno neopaženo. To je velika moć crvene boje, koju su umetnici poput Rhotka ili Anisha Kapoora često koristili za dodavanje dramatizma, iznenađenja ili dubine svojim delima.

Ali zašto baš crvena, a ne neka druga nijansa? Migliazzo Simon je uverena da ova boja ima posebnu snagu, nešto što nijedna druga boja nema. Hajde da proverimo kako to funkcioniše.

Kako uvesti crveni detalj u dom

Crvena boja će osvežiti dom, ali treba pažljivo razmisliti kako je uvesti i s čim je kombinovati. To je snažna i senzualna boja koju treba ublažiti drugim elementima koji su na suprotnom kraju spektra. Dobar primer je ovaj šarmantni office sa ruralnom esencijom. Crvena biblioteka dominira prostorom i privlači svu pažnju, ali cvetni tapeti, mala tulipana lampa i tapacirung stolica u kariranoj tkanini, koji prate istu kolorističku paletu, bez sumnje omekšavaju prostor.

Crvena u neutralnim prostorijama

U prostoriji gde preovlađuju neutralni tonovi ili u kolažu gde se koriste elementi koji slede isti obrazac, crvena boja može biti iznenađujući element koji privlači svu pažnju, poput neočekivane iskrice koja donosi energiju i živahnost kako dizajn ne bi postao dosadan. Umerenost je ključna, a ako ne verujete, pogledajte ovaj aranžman okvira na zidu.

Crvena u tekstilima

Tekstili su možda najjednostavniji način za eksperimentisanje sa crvenom bojom u malim dozama. Pogledajte šarm ove stola, smeštenog na rustičnoj verandi sa pogledom na more. Obožavamo kontrast između strukturalnih elemenata i terakota zidova sa crvenim lanenim stolnjakom. Samo taj dodir boje bio je dovoljan da potpuno promeni ton ove trpezarije. Magično je i funkcioniše!

Borjana Božić

KatarzynaBialasiewicz/gettyimages