Lekcije o rustičnom stilu: Inspiracija iz francuske seoske kuće

by | May 23, 2024
Lekcije o rustičnom stilu: Inspiracija iz francuske seoske kuće

Francuske seoske kuće postale su izvor inspiracije za enterijere koji spajaju rustičan šarm i suptilnu eleganciju.

Francuske seoske kuće: Prava doza rustičnog stila

Ove kuće, bogate karakterom i istorijskim detaljima, pružaju obilje ideja za uređenje doma. Evo šta smo naučili od dizajnera koji su oživeli ove bezvremenske prostore.

Maison Noe u Daksu

Arhitektura i simetrija

Maison Noe, izgrađena 1806. godine, ističe se svojom prirodnom kamenom fasadom i simetričnim dizajnom. Ova kuća u klasičnom “maison de maître” rustičnom stilu ima središnji hodnik koji propušta dnevnu svetlost, čime se naglašava elegantna i prozračna unutrašnjost. Vlasnik i dizajner Benji Lewis zadržao je autentične materijale i pažljivo birane starinske komade kako bi očuvao istorijski karakter kuće.

Nameštaj i dekoracije

Lewis je nameštaj pronalazio na lokalnim buvljacima i u antikvarnicama, birajući starinske komade koji su se savršeno uklapali u prostor. Pri uređenju enterijera, kombinovao je staro i novo – starinski nameštaj je restaurirao, dok je uložio u nove presvlake kako bi osigurao udobnost. Ključ uspeha u postizanju francuskog rustičnog stila je pažljivo odabrati i kurirati nameštaj i dekoracije kako bi stvorili balans između kontrolisane estetike i šarmantnog, ličnog dodira.

Manoir Mouret u jugozapadnoj Francuskoj

Jedinstveni kolorit i povezanost s prirodom

Manoir Mouret, izgrađen 1850-ih, odiše elegancijom i mirnoćom zahvaljujući ujednačenoj paleti boja koja se proteže kroz svih 13 soba. Vlasnica Margaret Reckitt unela je prirodne motive kroz tkanine i zidne obloge, stvarajući sklad između unutrašnjosti i prelepog okruženja. Antikni predmeti dodaju slojeve istorijskog značaja i povezanost s lokalnom tradicijom.

Petit Chateau u Béarn regiji

Očuvanje autentičnosti i slojevitost

Vlasnica Sara Silm, autorka knjige “How to French Country,” zadržala je što je više moguće originalnih elemenata svog petit chateau-a, nadahnuta bojama lokalnih patina i pejzaža. Slojevito uvođenje tekstura, od vintage persijskih tepiha do prirodnih materijala poput sisala, pomaže u stvaranju topline i domaće atmosfere. Sara ističe važnost opuštenog pristupa i ličnog izraza kroz obrasce i tapete.

Maison de Maître u južnoj Francuskoj

Elegancija i savremenost

Ova kuća u starom bastidnom selu nudi elegantan kontrast između neutralne fasade i bogatstva unutrašnjih prostora. Vlasnica Jane Grainger kombinovala je tradicionalni francuski stil s modernim elementima, stvarajući porodičnu kuću koja odražava istorijski duh uz savremenu udobnost. Važno je uskladiti periodne karakteristike s modernim potrebama, zadržavajući pritom toplinu i funkcionalnost doma.

Francuske seoske kuće: Zaključak

Francuske seoske kuće pružaju bezvremensku inspiraciju za rustični stil, gde je ključna ravnoteža između autentičnosti, funkcionalnosti i ličnog izraza. Učenjem od dizajnera ovih domova, možemo stvoriti prostore koji su istovremeno elegantni, ugodni i puni karaktera. Prilikom uređenja, važno je zadržati istorijske elemente, pažljivo birati starinske komade i dodavati savremene detalje kako bi se postigao skladan i privlačan dom.

Borjana Božić

UnitedPhotoStudio1/gettyimages.co.uk Philippe Paternolli/gettyimages