5 grešaka koje sprečavaju da vaš dom izgleda onako kako želite

by | March 28, 2024
5 grešaka koje sprečavaju da vaš dom izgleda onako kako želite

Zbog nepažnje, nedostatka vremena ili budžeta, često se dešava da uređenje vašeg doma ne ispadne onako kako biste želeli. U čemu je tajna da se to popravi?

Zbog ovih dekorativnih grešaka vaš dom izgleda loše

Ponekad su male promene dovoljne da postignete veliku transformaciju. U većini slučajeva ključ je ujediniti boje i dekorativne stilove, prilagoditi nameštaj svojim potrebama i dati mu lični dodir bez preterivanja. Da počnemo?

Kombinujete nameštaj koji ne izgleda dobro

Jedna od najčešćih grešaka pri ukrašavanju je mešanje nameštaja koji se veoma razlikuju jedan od drugog. Idealno je prvo odlučiti o stilu koji želite za svoj dom, a zatim odabrati komade koji mu odgovaraju. To ne znači da svi treba da budu isti, ali znači da imaju istu vrstu drveta, na primer, ili iste materijale. Pri mešanju nameštaja veoma je važno pronaći ravnotežu.

Ako želite bezvremensku dekoraciju, odlučite se za nameštaj svetlih tonova i dezene klasičnih oblika koji vam neće dosaditi. Ako želite nordijski izgled, izaberite kombinaciju belog i drveta i komade u skandinavskom stilu. Ako, pak, želite moderniji izgled, potrebne su vam čistije linije sa primesama crne ili zlatne.

Bez zavesa vaš dom izgleda prazno

Zavese i žaluzine su element koji nikada ne nedostaje u domovima, iako nisu neophodni za vaš svakodnevni život. Na dekorativnom nivou, međutim, roletne i zavese ne samo da pokrivaju prozore i regulišu ulazak svetlosti, već označavaju i pažljivu dekoraciju.

Lanene zavese su naši favoriti, uvek se uklapaju sa ostatkom dekoracije i, pre svega, tapaciranim komadima. Ako želite da prođu neprimetno, idealno je da budu iste boje kao i zidovi. Ako su bele, nateraćete ih da reflektuju svetlost. Ako želite da dodaju toplinu, izaberite ton malo tamniji od zidova. Sa svetlo bež, na primer, imaćete više osećaja privatnosti bez ometanja prolaska svetlosti.

Kombinujete oreviše boja

Višak boja takođe može biti sabotiranje dekoracije vaše kuće. Pre nekoliko godina bilo je moderno da se svaka soba u kući oboji drugom bojom, ali ovaj trend odavno nije popularan. Dakle, ako zidovi vaše kuće i dalje kombinuju nekoliko boja, najdekorativnije je da ih ujedinite u jednom tonu.

Ako želite da mešate boje u sobi, zapamtite pravilo 60/30/10 da kombinujete najviše tri boje. Dominantna mora biti prisutna u 60% prostora. To je prva koja privlači poglede i treba da oboji više od polovine elemenata. Obično je u boji zidova, ali možete je koristiti gde god želite sve dok se uverite da je prisutna u 60% prostora. Bolje ako je neutralna, tako da je rezultat miran i svetao.

Neki komadi nameštaja se ne uklapaju u vaš prostor

Postoje komadi nameštaja koji, ako nisu prikladni, mogu ‘pokvariti’ celokupnu dekoraciju sobe i upravo se to dešava sa sofom. Ako se njen oblik ne uklapa u prostor ili se njena boja sukobljava sa ostatkom dekoracije, krajnji rezultat će biti loše uređena dnevna soba.

Takođe se može desiti da tokom godina vaša sofa više ne odgovara potrebama vaše porodice ili da je njen stil zastareo. Vredi uložiti u dobru sofu jer je to element koji najviše definiše karakter vaše dnevne sobe.

Zidovima nedostaje dekor

Sigurno na vašoj listi obaveza za kuću morate da okačite nekoliko slika i ogledala tu i tamo i nikada nećete naći vremena za to. Pa, to u velikoj meri utiče na uređenje vaše kuće.

Zidovi su vaši veliki saveznici da daju taj lični pečat dekoraciji, dodaju boju tamo gde je to potrebno, uokvire važan komad nameštaja ili reflektuju svetlost tamo gde je najpotrebnija. Budite oprezni, ne radi se o kačenju besmislenih slika i ogledala, već o davanju značaja određenim zidovima i jedinstvenom izgledu vašem domu.


Borjana Božić

Francesco Davide Salzano/gettyimages