Stari i mračan stan od 65 m2 postaje šarena oaza

by | March 26, 2024
Stari i mračan stan od 65 m2 postaje šarena oaza

Nećete moći da verujete da je ova svetla i šarena kuća bila stari stan od samo 65 m2. Otvoreni prostori, svetli materijali i pastelne boje kombinuju se da udahnu novi život stanu iz 1960-ih u Madridu.

Stari i mračan stan od 65 m2 nakon renoviranja:

Ieie Estudio je poznat po tome što vidi potencijal starih stanova koji očigledno nemaju malu vrednost i uspeva da ih transformiše u mesta u kojima bismo svi želeli da živimo. Zato je logično da su oni stajali iza ovog renoviranja u Madridu. Od starog, mračnog unutrašnjeg stana do svetle, živopisne i moderne kuće.

„Na španskom tržištu nekretnina, 80% kuća zahteva kompletno renoviranje“, rekla nam je Paula Mena, šefica studija. „Normalno je pronaći veoma stare kuće (u Madridu je prosek preko 50 godina), koje odgovaraju načinu života od pre pola veka, tako da je glavna prednost (skoro obaveznog) renoviranja prilagođavanje stana vašim potrebama i stvaranje prostora koji vas predstavlja, umesto da kupujete već renoviran stan, gde ćete morati da se prilagodite postojećem prostoru“.

S obzirom na stanje ovih kuća, teško je razumeti da li ih vredi kupiti ili ne. U stvari, par koji je posedovao ovaj stan u Marques de Vadillo morao je da bira između dve opcije. „Kada smo u studiju ocenjivali obojicu, nismo sumnjali: čak i ako je stan bio malo star zbog stanja u kojem se nalazio i beskonačnih pregradnih zidova u stanu, kuća je imala veliki potencijal, jer struktura i sistemi su nam omogućili da se poigramo sa rasporedom kako bismo znatno poboljšali prostor“, priseća se Mena.

Radikalna promena u dispoziciji u korist svetlosti

Kuća, koja datira iz šezdesetih godina prošlog veka i interna je, prvobitno je imala tri spavaće sobe, zasebnu kuhinju, predsoblje, „beskonačni hodnik“, kupatilo i vešeraj, stisnut na samo 65 kvadratnih metara. Sa projektom, kuća danas ima glavnu spavaću sobu i kancelariju, kupatilo i veoma veliki dnevni boravak-trpezariju sa otvorenom kuhinjom i terasom potpuno integrisanim u prostor.

„Radikalno smo promenili raspored, zadržavši glavnu spavaću sobu i kancelariju na ulazu u kuću, smanjujući koliko je to moguće hodnik i stvarajući dodatni prostor za ormare (što je uvek korisno u malim kućama). Kupatilo je pozicionirano u susedstvu, omeđeno zakrivljenom pregradom kako bi prolaz bio što lakši“, objašnjava Mena. „Kuhinjski prostor je uokviren između ove krivine i trpezarije, ostavljajući dnevni boravak što slobodnijim. Takođe smo maksimalno otvorili terasu kako bismo je učinili delom prostora, stvarajući malu oazu mira.“

Sve ove promene imaju za cilj da pojačaju osvetljenost kuće, zbog čega su urađene domišljate intervencije, kao što je dodavanje kružnog prozora u kupatilu kako bi se propuštalo prirodno svetlo (to je jedini slepi prostor u kući), umetanje ogledala u ulaz i otvaranje dnevnog dela prema unutrašnjem dvorištu, najsvetlijem delu kuće.

Problem sa garderoberom je rešen kreiranjem nameštaja po meri: „U spavaćoj sobi smo dizajnirali police na dnu ormara kao stočić, kako bismo prostor učinili udobnijim. Štaviše, koristili smo reciklirane plastične ploče da napravimo police u dnevnoj sobi za sve knjige”, podsećaju iz Ieie Estudija.

Stan od 65 m2: Održivi materijali i puno boja

„Najveći izazov je nesumnjivo bio izbor materijala, uzimajući u obzir sve inpute kupaca: oni su morali da budu održivi, morali smo da se igramo sa različitim teksturama, boja je bila fundamentalna, ali su takođe morali da olakšaju ulazak svetlosti“, on priseća se Mena.

 


Borjana Božić

dit26978/gettyimages