4 pravila za osvetljenje u 2024. godini – za otmeni prostor

by | January 25, 2024
4 pravila za osvetljenje u 2024. godini

Jednostavna pravila za osvetljenje mogu učiniti svaki prostor privlačnijim. Bez bušenja, ovi saveti će pomoći da unapredite izgled enterijera.

4 pravila za osvetljenje u 2024. godini

Svetlost u prostoriji može učiniti da enterijer deluje neprivlačno i bez energije ali u tome će vam pomoći ova pravila za osvetljenje. Iskoristite potencijal.

Ne oslanjajte se samo na gornje osvetljenje

Ukoliko prostor deluje suviše grubo i hladno, moguće da je krivac gornje osvetljenje. S obzirom da ovakva rasveta reflektuje svetlost nadole, stvaraju senke koje mogu učiniti da enterijer izgleda neprivlačno. Naročito ako planirate da postignete topao, prijatan ambijent, gornje osvetljenje nije najbolja opcija.

Umesto toga, koristite osvetljenje koje je manje oštro i bliže nivou očiju. Unesite lampe sa zatamnjenim ili mat staklom koje će stvoriti mnogo mekši sjaj. Zidni svećnjaci su još jedna popularna opcija – pružaju svetlost iz bočnog ugla koji pomaže u uklanjanju senki.

Pustite što više sunčeve svetlosti

Sunčeve svetlosti je malo tokom zime ali važno je da maksimalno iskoristite ono što imate. Obavezno otvorite zavese i podignite roletne tokom dana da biste pustili što više prirodnog svetla. Bonus: ovo će takođe pomoći da dom bude topliji u tokom zime.

Slojevito osvetljenje

Što se tiče pravila za osvetljenje, postoje tri glavna tipa izvora svetlosti u enterijeru: ambijentalno, pomoćno i akcentno. Ambijentalno osvetljenje odnosi se na primarne uređaje koje koristite da osvetlite prostoriju. S druge strane, pomoćno osvetljenje je dizajnirano da osvetli prostor za određenu aktivnost, kao što je lampa pored sofe koju uključite da biste čitali. I na kraju, akcentno osvetljenje ima za cilj da naglasi određenu osobinu u prostoriji, kao što je umetničko delo na zidu.

Najbolji način da maksimalno uanpredite svoje osvetljenje je da koristite po malo svake vrste u svakoj prostoriji. Pored glavnih uređaja koji su verovatno došli sa vašim prostorom, dodajte kombinaciju podnih lampi, stonih lampi, akcentnog osvetljenja, visilica ili zidnih svetiljki da biste stvorili slojeviti izgled.

Različiti izvori svetlosti takođe vam omogućavaju da prilagodite osvetljenje u skladu sa vašim raspoloženjem ili aktivnostima. Na primer, možete da upalite sva svetla u kuhinji dok pripremate večeru, a zatim se oslonite samo na ambijentalno svetlo kada sednete za obrok.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by molly madfis (@almostmakesperfect)

Toplo ili hladno osvetljenje

Kada su u pitanju sijalice, dve ključne stvari o kojimabi trebalo da brinete su temperatura boje i osvetljenost.

Temperatura boje, odnosno koliko je toplo ili hladno svetlo, meri se na Kelvinovoj skali, gde što je veći broj, to će svetlo izgledati više plavo ili belo. Nižei broj znači toplije, žućkasto svetlo. Za oblasti kao što su dnevna soba i spavaća soba, slatka tačka je negde oko 2.700 Kelvina, što se obično označava kao „mekano belo“ ili „toplo belo“. Ove sijalice će pomoći u stvaranju prijatne atmosfere. Ako više volite svetliji, čistiji izgled (što biste možda želeli u svojoj kućnoj kancelariji ili za kupatilo, na primer), potražite sijalice sa temperaturom boje oko 3.000-3.500 Kelvina.

Drugi ključni faktor na koji treba obratiti pažnju je osvetljenost. Ovo se meri u lumenima, gde je više lumena jednako više svetlosti. Koliko vam se dopada svetlo zavisi od ličnih preferencija, ali imajte na umu da će vam verovatno trebati više lumena u oblastima kao što su kuhinja i kupatilo nego u spavaćoj ili dnevnoj sobi. Ako niste sigurni koliko vam je svetla potrebno, sijalice koje se mogu prigušiti su uvek dobar izbor za dodatnu fleksibilnost.

Miljana Momirović

Victoriia Kovalchuk/GettyImagesPlus