Osvetljenje u kući: Da li su bolja topla ili hladna svetla?

Kada jednom odaberete pravo osvetljenje u kući, nećete više o njemu razmišljati.

by | February 22, 2023
osvetljenje u kući

Osvetljenje u kući je jedna od ključnih stvari pri uređenju enterijera. Veoma je važna i da svetla ne štete našim očima, već upravo suprotno. Dakle, da li su bolja topla ili hladna svetla?

Osvetljenje u kući: Šta je temperatura svetlosti?

Temperatura svetlosti je fizička karakteristika koja određuje nijansu sjaja određenog izvora svetlosti. Indikator se meri u Kelvinima (K), a svetlost je uslovno podeljena u tri kategorije:

  • Toplo (do 3500K) – žučkasta nijansa i smatra se najudobnijim
  • Neutralno (3500-4500K) – nijansa bliža prirodnoj sunčevoj svetlosti koju ljudsko oko percipira kao belo
  • Hladno (preko 4500K) – ima plavičastu nijansu i iritira mrežnjaču, pa se ovaj tip svetlosti koristi dozirano

 

Kada je u pitanju osvetljenje u kući, preporučuje se korišćenje svetlosti u opsegu 2500-4000K. Moguće je mešati nijanse, ali ne bi trebalo da koristite “polarne” (tople i hladne) izvore svetlosti u istoj prostoriji.

Takođe, kada kupujete sijalice treba da obratite pažnju na opseg njihovog sjaja. Postoji nekoliko vrsta:

  • Sijalice sa žarnom niti – udobne su za oči, ali troše više energije i zbog jakog zagrevanja često pregore
  • Halogene sijalice – sigurne su i prijatne za oko, efikasnije su i izdržljivije od sijalica sa žarnom niti, ali se takođe jako zagrevaju
  • Fluorescentne sijalice – svetlost im je prilično oštra i može izazvati nelagodnost i zamor. Ove sijalice se ne smatraju ekološki prihvatljivim jer sadrže živu.
  • LED sijalice – one mogu da rade u bilo kom opsegu svetlosti, ekonomične su, izdržljive i bezbedne, ali su i mnogo skuplje od prethodnih sorti.

Kako da osvetljenje u kući prilagodite različitim prostorijama?

Osvetljenje u kući možete da prilagodite različitim prostorijama u zavisnosti za šta vam te prostorije služe i koliko naprežete oči u njima. Evo nekoliko smernica kako da namestite osvetljenje u kući.

Dnevna soba

Ovo je ujedno i glavna prostorija u vašoj kući. Tu se opuštate, primate goste, a ponekad i radite. Dakle, svetlost treba da bude prilagođena svim ovim aktivnostima. Zbog toga bi u dnevnoj sobi svetlost treba da bude što bliže prirodnoj sunčevoj svetlosti.

Ovaj tip svetlosti će pomoći u stvaranju opuštajuće atmosfere, a istovremeno neće opterećivati vaše oči ako treba da čitate.

Kuhinja

Svetlost različitih temperatura će pomoći stvaranju prijatne atmosfere u kuhinji, a uz to će se i vizuelno prilagoditi nekim karakteristikama rasporeda u ovoj prostoriji.  Za male kuhinje najbolje je koristiti neutralna ili topla svetla.

Jedna svetiljka u sredini prostorije je obično dovoljna, a najbolja opcija su uređaji sa mat staklom. Ako u radnom prostoru u kuhinji nemate dovoljno svetla, najidealnije rešenje su LED trake. Za trpezarijski prostor je najbolje koristiti toplo svetlo sa nijansom bližoj beloj boji.

Kupatilo

Za kupatilo je najbolje odabrati neutralna ili toplo bela svetla. Svetlost kod ogledala treba da bude nameštena tako da svetlost pada ravnomerno na osobu sa prednje strane, inače će se pojaviti senke koje će ometati refleksiju u ogledalu. Iznad kade ili tuša su najbolja topla svetla.

Spavaća soba

Osvetljenje u ovoj sobi mora da stvori opuštajuću atmosferu. U suprotnom, moguće je da će korisnici imati probleme sa spavanjem. Glavni luster treba da bude toplog sjaja.

Sa obe strane kreveta bi bilo dobro imati uparene svetiljke ili podne lampe sa nijansama ugodnim za oči. Ako spavaća soba ima radni sto, onda će biti potrebna i stona lampa. Hladno svetlo u spavaćoj sobi nije dobar izbor jer može prouzrokovati nesanicu.

Dečija soba

Za dečiju sobu je najbolje izabrati neutralno ili toplo svetlo. To će učiniti atmosfer mirnijom i udobnom. Lusteri treba da imaju podesivu jačinu svetla kako im ono ne bi direktno udaralo u oči i kvarilo njihov vid. U prostoru za igru i rad treba da postoje neutralni izvori svetlosti. Ako je potrebno, mogu se dopuniti toplim lampama.

Možda deluje komplikovano, ali kada jednom odaberete pravo osvetljenje u kući, nećete više o njemu razmišljati. Pravim odabirom ćete sačuvati vaš vid, a moći ćete i da uživate u idealnim atmosferama koje svaka prostorija ima za sebe.

Victoriia Kovalchuk/GettyImagesPlus