Jednostavan japanski ritual čišćenja za srećniji život

by | May 15, 2024
Jednostavani japanski ritual čišćenja za srećniji život

Prema budističkom monahu Shoukeiju Macumotou, japanski ritual čišćenja je ključ za postizanje mira i srećnijeg života. 

Nije prvi put da se, u pitanjima vezanim za emocionalno blagostanje i potragu za mentalnim mirom, fokusiramo na Istok da nas inspiriše. A japanska kultura je poznata u celom svetu jer, sprovodeći male navike koje je vrlo lako izvršiti, svakim danom postaju srećniji i osećaju se bolje.

A, ako niste znali, za Japance potraga za srećom ide ruku pod ruku sa duševnim mirom, koji se, pak, uvek postiže kroz tehnike vezane za red i čistoću doma. Zato što vam zvuči poznato kao Mari Kondo, zar ne?

Pa, Mari nije jedina Japanka kojoj je stalo da traži duševni mir i emocionalno blagostanje kroz red i čistoću. Tu je i budistički monah, Shoukei Matsumoto, koji promoviše praksu drevnog japanskog rituala poznatog kao Soji, metode čišćenja koja ne samo da transformiše dom, već ima i moć da pročisti um i pruži osećaj spokoja zadovoljstvo u svim oblastima svog života.

U suštini, to je 15-minutna rutina čišćenja i, prema Matsumoto, pomaže vam da imate sjajan dan, svaki dan.

Šta podrazumeva Soji – japanski ritual čišćenja?

Soji metoda je mnogo više od jednostavne rutine čišćenja, to je filozofija života koja se fokusira na potragu za srećom kroz prostor koji nas okružuje. U osnovi, ono što se postiže ovim drevnim japanskim ritualom čišćenja jeste da budemo u harmoniji sa sobom i svojim okruženjem uprkos stresu i brigama koje nas svakodnevno prate.

Kako Shoukei Matsumoto objašnjava u svojoj knjizi ‘Soji’, ova dnevna rutina čišćenja je putovanje ka unutrašnjoj i spoljašnjoj harmoniji koja povezuje mentalni mir sa redom i čistoćom.

A za Japance, duševni mir i unutrašnja sreća su odraz uređene i čiste spoljašnje sredine. Prema Matsumotu, Soji je metod koji prevazilazi rutinsko fizičko čišćenje i postaje alat za duhovnu transformaciju. Po rečima Matsumotoa, „neophodno je hraniti dušu, čak i više od meditacije, jer nam ona pomaže da ostavimo iza sebe suvišno, da radimo bez onoga što zamagljuje našu sadašnjost i da negujemo bistar um usmeren na budućnost“.

Soji nas podseća na važnost održavanja duboke veze sa našim okruženjem i gledanja na život sa pozitivnim stavom. I da je čin čišćenja, čak i ako traje samo 15 minuta, oblik meditacije da se to postigne.

Kako praktikovati japanski ritual čišćenja u svakodnevnom životu

Prema Macumoto, Soji pomaže da živite svesnije i ispunjenije jer nam pokazuje da je u jednostavnosti i poretku stvari moguće pronaći ključ za uživanje u srećnijem i skladnijem životu. Da biste uključili ovu rutinu čišćenja primenom Soji-a, morate da uradite sledeće:

  1. Počnite sa čišćenjem malih stvari: Nemojte se opterećivati pokušavajući da očistite sve odjednom, bolje je početi sa manjom površinom kuće, pretvoriti je u deo svoje svakodnevne rutine i malo po malo povećavati.
  2. Uvek sa namerom: Od suštinskog je značaja da svaki put kada čistite to radite sa punom svešću. Da biste to uradili, fokusirajte se na svaki pokret prilikom čišćenja i na svaki  udah. Osetite vezu sa svojim telom, svojim umom i prostorom koji čistite.
  3. Proslavite napredak: Ne gledajte na čišćenje kao na obavezu ili dosadan zadatak. Promenite perspektivu i fokusirajte se na pozitivne aspekte čišćenja.
  4. Napravite ritual: Da bismo praktikovali Soji, idealno je da svako od nas kreira sopstveni lični ritual. Na primer, možete zapaliti sveću, staviti tamjan ili jednostavno svesno udahnuti pre nego što počnete da čistite. Pronađite ritual koji vam najviše odgovara i primenite ga u praksi.
  5. Napravite raspored: Pokušajte da odredite vreme za vežbanje ove tehnike, to će vam pomoći da održite rutinu. Zapamtite: samo 15 minuta će biti više nego dovoljno.

Ukratko, Soji metoda vam pomoći da cenite ono što je bitno, da vidite stvari kakve jesu i da uspostavite zdrave odnose sa okolinom i sa samim sobom. A to je ključ za srećan život.


Ranka Bulatović

Daniel de la Hoz/gettyimages.co.uk