Organizovan frižider: 5 zlatnih pravila za efikasno korišćenje

by | February 17, 2024
Organizovan frižider: 5 zlatnih pravila za efikasno korišćenje

Da li vam se čini da vam frižider često izgleda neuredno i da mu je teško pronaći mesto za sve namirnice?

Ovako možete imati organizovan frižider:

Ne brinite, uz nekoliko jednostavnih koraka, možete transformisati haos u frižideru u savršeno organizovan prostor koji će vam olakšati život i sprečiti bacanje hrane. Evo 5 zlatnih saveta za pametnu organizaciju frižidera:

Izbegavajte prekomernu upotrebu plastičnih organizatora

Iako plastični organizatori mogu delovati kao praktično rešenje za sortiranje namirnica, preterana upotreba može dovesti do problema. Umesto da sve prebacujete u plastične posude, držite namirnice u originalnim pakovanjima koliko je to moguće. Ovo ne samo da očuva svežinu hrane već i štedi prostor u frižideru.

Ne pretrpavajte frižider

Pretrpan frižider može biti manje efikasan jer otežava cirkulaciju vazduha, što može dovesti do bržeg kvarenja hrane. Redovno pregledajte namirnice i izbacite sve što je isteklo ili što više ne koristite. Takođe, razmislite o tome koje namirnice ne zahtevaju hlađenje i čuvajte ih izvan frižidera.

Pravilno čuvajte kvarljive namirnice

Mleko i druge kvarljive namirnice treba čuvati u sredini frižidera gde je temperatura najstabilnija, dok se vrata preporučuju za turšiju, prelive i slično. Ovo će produžiti svežinu namirnica i smanjiti rizik od kvarenja.

Regijska podela namirnica

Organizujte frižider grupišući namirnice prema vrsti ili obroku. Na primer, na prvoj polici držite namirnice za doručak, na drugoj ostatke hrane, a na poslednjoj sveže meso, sir i delikatese. Tako ćete lakše pronaći šta vam je potrebno i sprečiti da se namirnice izgube u frižideru.

Pravilno čuvajte različite vrste namirnica

Održavanje određenih namirnica na odgovarajućim mestima u frižideru može produžiti njihov rok trajanja i očuvati njihovu svežinu. Na primer, sveže meso treba čuvati na najnižoj polici, dok se mlečni proizvodi preporučuju na srednjim policama gde je temperatura stabilnija.

Uz poštovanje ovih saveta, organizacija frižidera će postati lakša, a vaše namirnice će ostati sveže i lako dostupne. Ne samo da ćete uštedeti prostor i novac izbegavajući bacanje hrane, već ćete i uživati u estetski prijatnom i funkcionalnom frižideru koji će olakšati vaše svakodnevne aktivnosti u kuhinji.


Borjana Božić

AndreyPopov/gettyimages