Pre i posle: Tradicionalna kuća postaje moderan dom

by | February 15, 2024
Pre i posle: Tradicionalna kuća postaje moderan dom

Skandinavski dizajn je stil čije se uticaje može naći u domovima širom sveta. Osim prijatnih neutralnih paleta boja, praktičnog nameštaja i korišćenja organskih materijala, ovaj ikonični estetski pristup nosi sa sobom dublju filozofiju dizajna, koja spaja formu i funkciju za jednostavne dizajne koji zadovoljavaju naše svakodnevne potrebe.

Pre i posle: Kako je stara kuća postala moderna oaza?

Upravo to se može naći u ovom modernom domu u Merilendu, prostoru koji kombinuje skandi filozofiju sa trenutnim trendovima za prostor koji deluje smirujuće, udobno i gostoljubivo.

Vlasnici su se zaljubili u ovu kuću iz 1980-ih duž reke Wye, ali su želeli moderniji i jednostavniji enterijer koji bi odgovarao njihovim postojećim korenima srednjeg veka. Kao veliki sakupljači vintage danskog srednjovekovnog modernog nameštaja, želeli su stilski dom u kojem bi mogli izložiti svoje komade, a arhitekta Colleen Healey i dizajnerka enterijera Kate Ballou to su pretvorile u stvarnost.

Kuhinja

Pre renoviranja, kuhinja je imala tipičan dizajn srednjeg veka sa teškim drvenim kuhinjskim ormarićima i zastarelim pločicama. Vlasnici su želeli da modernizuju prostor, ali zadrže neke od svojih vintage komada nameštaja, pa je dizajnerka Kate Ballou iz firmi Hendrick Interiors iz Vašingtona, D.C., bila angažovana da uspešno upari ikonični i pristupačni skandinavski nameštaj sa ekskluzivnijim kolekcionarskim komadima. Nakon što je dizajnerski tim odradio svoje, crno-bela kuhinja sada ima upečatljiv kontrastni izgled koji je izuzetno savremen, pri čemu postojeće barske stolice dodaju element topline prostoru.

“Dobar je osvetljen,” objašnjava Colleen Healey iz arhitektonskog studija Colleen Healey Architecture. “Umesto toga, tamnije površine obezbeđuju osnovu i pomažu definisanju kuhinjskog prostora, iako je deo prilično otvorenog rasporeda prostorija.”

Sa trendom crnih kuhinja koji dolazi do izražaja, novi prostor takođe deluje veoma aktuelno. “Primećujemo trend tamnih kuhinja, posebno u kućama za odmor gde dobijaju mnogo zloupotrebe od proširene porodice i unuka,” nastavlja Colleen. “Tamnije površine pomažu da kabineti izgledaju čistije. U ovom slučaju, materijal površine je sprej farba sa nekim slojevima dubine. To daje kabinetu dubinu i vizuelnu teksturu, a da ne moramo uvoditi još jednu vrstu drveta u prostor.”

Dnevni boravak i hodnik

Veliki otvoreni hodnik sa impozantnim stepeništem imao je puno potencijala, ali je zastareli enterijer smanjio njegovu vrednost. Tu su Colleen i njen tim stupili na scenu, prilagođavajući arhitekturu sa delikatnim pristupom. Koristili su suptilne promene poput omekšavanja čvrstog “soffita” u izgrađeni izrađeni svodni prolaz ili uklanjanja dekorativnih drvenih greda kako bi se pažnja privukla prozorima umesto plafonu, čime su dramatično poboljšali celokupnu koheziju kuće bez potrebe za drastičnim remodelovanjem.

Detalji – mali u celokupnoj šemi dizajna – čine svet ogromne razlike u prostoru. “Originalna geometrija svodnog otvora za trpezariju imala je taj francuski seoski vib, što je bilo više plitko svod,” kaže Colleen. “Omekšavanjem ivica otvora i stvaranjem pravog tanga, prag je jednostran, umesto bočnih ivica i vrha. Blaga krivina više je ukorenjena u modernizmu, a takođe primećujemo da su klijenti više privučeni oblicima koji su prirodniji i biofilni.”

Ovaj otvoreni dnevni boravak takođe najbolje predstavlja skandi stil, sa bogatim teksturama, čistim linijama i organskim oblicima. “Naši klijenti vole skandinavski dizajn i bili su uzbuđeni što će istaknuti klasične primere širom svog doma,” kaže Kate. “Mnogi od ovih komada su kolekcionarski predmeti, poput dnevnog kreveta PK80 koji je presvučen u prelep beli kožni materijal. Želeli smo da prostor ostane prozračan, otvoren i da se ne oseća pretrpan velikim presvučenim komadima nameštaja. Skulpturalna priroda skandinavskih komada omogućava oku da putuje oko prostora i uživa u prelepim pogledima na reku.”

Pre i posle: Kupatilo

Glavno kupatilo je imalo prelepe duple umivaonike i slobodno stojeću kadicu na nogarima, ali prekomerna upotreba bele boje značila je da prostor nedostaje dubine, dimenzije ili karaktera. Jaluzi zavese na prozoru takođe su činile da prostor izgleda mračno i pećinsko, uprkos visokim plafonima.

 


Borjana Božić

Polnon Prapanon/gettyimages