Impresivno renoviranje: Kako su u novom projektu zadržani stari elementi

by | December 20, 2023
Impresivno renoviranje: Kako su u novom projektu zadržani stari elementi

Stan od 170 kvadratnih metara smešten u centralnom delu Salamanke u Madridu doživeo je impresivnu transformaciju pod vođstvom Pauline Rosales iz studija More&Co. Vlasnik stana, zahtevni i kosmopolitski poslovni čovek, poverio je Pauli Rosales da stvori prostor koji odražava njegovu ličnost, potrebe i ukus.

Impresivno renoviranje: Osnova projekta koja zadržava tradicionalne elemente

Stan je već imao visoke plafone, dobro orijentisanu poziciju i originalne arhitektonske elemente poput ukrasnih detalja u dnevnom boravku, poda od melis borovine, hidrauličnih pločica i drvenih prozora. Cilj je bio očuvati ove posebne elemente starog stana, ali i dobiti na prostranosti.

Povezivanje prostora

Renoviranje je imalo za cilj ne samo povezivanje prostora već i iskorišćavanje prirodne svetlosti koja dolazi sa svih četiri strane stana. Dnevna soba i trpezarija ostale su povezane, ali svaka u svom prostoru, integrisane kroz otvor bez vrata.

Biblioteka i radni prostor

Iza trpezarije nalazi se biblioteka sa hidrauličnim podom, koja se može zatvoriti kliznim vratima koja je povezuju sa trpezarijom. Druga vrata vode ka centralnoj kuhinji i radnom prostoru. Na zidu se nalazi prilagođena biblioteka, dizajnirana od poda do plafona, kao i ležaljka.

Impresivno renoviranje: Savremeni hodnik

Konfiguracija i niz prostorija odgovaraju savremenom načinu života, gde je kuhinja u srcu kuće, a ne “u pozadini”. Hodnik sa pomičnim panelima omogućava da se sobe podele prema potrebi, uz estetski dizajn i funkcionalnost.

Hodnik je pretrpeo značajne promene. Razbijanjem zida, svetlost sada teče s jedne strane na drugu, a pomični paneli omogućavaju prilagodljivu distribuciju svetlosti i prostora prema potrebama trenutka.

Hodnik je pretrpeo značajne promene. Razbijanjem zida, svetlost sada teče s jedne strane na drugu, a pomični paneli omogućavaju prilagodljivu distribuciju svetlosti i prostora prema potrebama trenutka.

Obnova hidrauličnih podova

Studio je delimično obnovio originalne elemente kuće, uključujući i hidraulične podove. Oštećeni delovi su rehabilitovani ili zamenjeni, čime je sačuvan deo starog rasporeda i stvoren intrigantan spoj starog i novog.

Centralna kuhinja

Sa redistribucijom prostora, kuhinja je smeštena u centralni deo kuće, dobijajući prirodnu svetlost sa obe fasade. Kuhinja ima dva frontalna ormarića i ostrvo između njih, koje sadrži kuhinjsku površinu. Sudopera i prostor za odlaganje skriveni su iza vrata koja se povlače.

Ova transformacija stana u Salamanci ne samo da je sačuvala autentičnost originalnih elemenata već je stvorila prostran, funkcionalan i elegantan prostor koji odražava savremeni stil života vlasnika. Paula Rosales i studio More&Co uspešno su spojili prošlo i sadašnje, stvarajući jedinstven dom u srcu Madrida.

 


Borjana Božić

Peter_visual/gettyimages