Raspored u spavaćoj sobi – mali prostor bez velikog nereda

by | December 24, 2023
Raspored u spavaćoj sobi za mali prostor bez velikog nereda

Posebno kada se radi o prostoru malih dimenzija, raspored u spavaćoj sobi igra važnu ulogu u estetici i funkcionalnosti. Evo kako da dovedete stvari pod konac.

Raspored u spavaćoj sobi – mali prostor bez velikog nereda

Spavaća soba bi trebalo da bude najmirnija prostorija u domu, međutim, često se koristi za skladištenje brojnih ličnih stvari, raznih predmeta i odeće koji lako mogu dovesti do nereda.

Pogrešan raspored u spavaćoj sobi možu uticati i na vizuelnu privlačnost i na funkcionalnost ovog prostora. Na sreću, došli ste na pravo mesto. U nastavku pročitajte sve o savršenoj organizaciji male spavaće sobe.

Vertikalni raspored u spavaćoj sobi

Najveća greška kada je u pitanju raspored u spavaćoj sobi je neiskorišćenje vertikalnog prostora za skladištenje. Kada se koriste rešenja za odlaganje stvari od poda do plafona, povećava se kapacitet i poboljšava izgled prostorije. Upotreba vertikalnog prostora takođe maksimizira podni prostor u spavaćoj sobi što sprečava da mala spavaća soba deluje još manje.

Razmislite o policama po meri da biste obezbedili besprekorno uklapanje u prostor ali i univerzalne ugaone ili plutajuće police će funkcionisati sasvim dobro.

Organizacija ormara

Jedna greška kada je u pitanju organizacija ormara je njegovo prenatrpavanje i nedovoljno iskorišćenje raspoloživog prostora. Da biste to izbegli, investirajte u organizatore za ormare, koristite tanke vešalice i sezonski rotirajte garderobu kako biste izbegli nered.

Takođe možete koristiti organizatore preko vrata za manje predmete kao što su cipele ili aksesoari. Ovo ne samo da će osloboditi prostor u vašem ormaru, već će i ove predmete učiniti lako dostupnim, organizovanim i vidljivim.

Multifunkcionalni nameštaj

Kada je reč o nameštaju za spavaću sobu, većina posmatra samo estetsku stranu. Ovim rizikujete da se nađete u vizuelno (i bukvalno) zatrpanom prostoru nameštajem kojem nedostaje funkcionalnost i dodatan prostor za skladištenje.

Dajte prioritet multifunkcionalnim komadima kao što su otomani, uzglavlja sa prostorom za skladištenje, noćni ormarići i slično kako biste optimizovali kapacitet skladištenja.  Funkcionalne vrste nameštaja omogućavaju uredan, organizovani mali prostor.

Odlaganje ispod kreveta

Mnogi zanemaruju potencijalni prostor za skladištenje ispod svog kreveta. Ovo se često doživljava kao mesto za sakupljanje prašine, ali sa pravim pomoćnicima za organizovanje, to zapravo može biti odlično mesto za dodatno skladištenje sezonskih stvari, uspomena i drugih sitnica.

Razmislite o ulaganju u organizere ili fioke ispod kreveta i koristite vakuumsko zatvorene kese za skladištenje vansezonske odeće ili posteljine. Ovo će osloboditi prostor u vašem ormanu i fiokama, a vaše stvari će biti čiste i zaštićene dok vam ne zatrebaju.

Ritual za čist prostor

Ako dozvolite da se nered sakuplja tokom vremena, može da preplavi vaš prostor, što dovodi do pretrpanih fioka ili potrebe za više organizatora za skladištenje. Možda čak i nema potrebe da dokupite nov nameštaj ili pomoćnike za organizaciju, već je potrebno samo da prođete kroz svoje stvari.

Uspostavite redovne rutine čišćenja spavaće sobe kako biste spavaću sobu održali mirnom i organizovanom.


Miljana Momirović

FollowTheFlow/GettyImagesPlus