Mala spavaća soba: Transformacija prostora uz pomoć zavesa

by | September 10, 2023
Mala spavaća soba: Transformacija prostora uz pomoć zavesa

U male spavaće sobe možete uneti više prostora i stvoriti intimnu atmosferu koristeći zavese. Ovde su neke ideje koje vam mogu poslužiti kao inspiracija, prema rešenjima arhitekata.

Mala spavaća soba: Kako iskoristiti zavese za uređenje?

1. Primer

U malom stanu u potkrovlju, smeštenom između Pigala i Place du Tertre, pruža se prelep pogled na Ajfelovu kulu. Međutim, prostor je bio loše raspoređen: spavaća soba je zauzimala polovinu ukupne površine, nije bilo dovoljno prostora za odlaganje stvari, niti pristojna trpezarija, a čak nije bilo ni pravog dnevnog boravka. Arhitekta Mari Tardije odlučila je prvo naglasiti životne prostore, “stvaranjem funkcionalne kuhinje i udobne dnevne sobe”.

Kako bi stvorila stvarne životne prostore u ovom malom stanu od 30 kvadratnih metara, arhitekta je donela odluku: smanjila je spavaću sobu na minimum – samo 5 kvadratnih metara – koristeći zavesu koja oslobađa prostor i pruža brojne funkcionalne prednosti. Krevet je postavljen na platformu koja integriše veliki prostor za odlaganje zimskih i letnjih stvari. Prednji deo platforme služi kao mala klupa ili dodatni prostor za odlaganje.

2. Primer: Mala spavaća soba s teatralnom notom

U srcu izuzetno dinamičnog dela Vola, nalazi se ovaj stan od 64 kvadratna metra na osmom spratu zgrade. Ima ogromnu terasu s panoramskim pogledom na varšavsku liniju horizonta. Velike tende od bež baršuna stvaraju meku valovitost nabora na dve zida u sobi, stvarajući minimalistički, ali zagrljajem puni “kokon”. Spektakularan i skulpturalan, ulaz koji vodi u spavaću sobu izražava svoju mirnoću i opuštajuću valovitost sve do poda. Bež nijanse brišu granice između prostora, a zavese se mogu koristiti za zaklanjanje spavaće sobe i obezbeđivanje privatnosti. Evo detalja ovog doma.

3. Primer: Mala spavaća soba inspirisana Mediteranom

Rebeka Benišu i Florens Žale iz Batiik Studija osmislile su enterijer od 37m2 sa mediteranskim prizvukom u podnožju Monmartra. U maloj spavaćoj sobi, jednostavan prozorčić pruža pogled sa kreveta, dok zavese štite privatnost bez zatvaranja prostorije.

Pošto arhitekte imaju “fobiju od vrata”, spavaća soba je gotovo tretirana na teatralan način, s velikim lukom zatvorenim zavesama. “Ovo je jednostavan način za stvaranje letnjeg ambijenta, inspirisanog Marokom, Sicilijom i Kanarskim ostrvima”.

Ove ideje za uređenje malih spavaćih soba koristeći zavese mogu vam pomoći da stvorite funkcionalan i intiman ambijent koji odgovara vašem ukusu i potrebama.


Borjana Božić

in4mal/gettyimages