Namirnice zbog kojih je francuska kuhinja tako ukusna

by | January 12, 2024
Namirnice zbog kojih je francuska kuhinja tako ukusna

Porcije Parižana su male zbog toga što je francuska kuhinja tako zasitna. Njen neverovatan ukus počiva na ovim namirnicama koje ne propuštaju. Pogledajte bez čega francuski trpezarijski sto nije potpun.

Namirnice zbog kojih je francuska kuhinja tako ukusna

Pre svega, francuska kuhinja počiva na jednostavnosti sastojaka. Parižani u većini recepata koriste osnovne namirnice koje čine jela tako ukusnim i prepoznatljivim, a pariske kuhinje izgledaju vrlo slično. Hrana koju pripremaju je sočna zbog punomasnih mlečnih proizvoda i svežeg hleba iz rerne. Obroci se sastoje od malih porcija koji su vrlo zasitni zbog toga što su sastojci vrlo hranjivi.

Jaja

Za razliku od nas, retko kada ćete videti Francuze da jedu jaja za doručak. Umesto toga, oni pripremaju jaja uglavnom za ručak i večeru, bilo da su tvrdo kuvana i narezana sa sirom i majonezom u sendviču ili poširana sa povrćem za brzu večeru. Zbog toga što su kvalitetan izvor proteina i superjednostavna za kuvanje, jaja se smatraju osnovom francuske kuhinje.

Baget

Francuski bageti su oštriji i svežiji od običnih bageta jer se prave samo od osnovnih sastojaka (brašno, kvasac, so i voda). Podrazumeva se da je ovo jedini hleb koji će Parižanin ikada jesti.

Senf

Čuveni francuski senf se lako maže na parče bageta za ukusnu užinu ili se meša sa maslinovim uljem kao preliv za salatu koji čak i zelenu salatu čini ukusnim. Visokokvalitetni dižonski senf je ključna namirnica koja će bilo koji jednostavni slani obrok učiniti malo oštrijim i ukusnijim.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je osnovna namirnica za kuvanje i prženje u bilo kojoj francuskoj. Pored svih zdravstvenih prednosti, maslinovo ulje čini ukus svakog jela daleko boljim. A kada ga ne koriste za kuvanje, Francuzi su takođe poznati po tome što ga nanose na kožu kako bi povećali vlažnost i sjaj. Da biste ga koristili na pariski način, obilno premažite povrće pre nego što ga ispečete u rerni ili ga nanesite na kožu pre spavanja.

Sir

Šetajući bilo kojom ulicom u Parizu shvatićete koliko ozbiljno shvataju svoj sir. Prodavnice sireva su po celom gradu, a svaka prodavnica ima širok izbor najboljih sireva koje ćete verovatno ikada jesti. Parižani jedu različite sireve za različite obroke i uvek znaju koje sireve da upare sa kojom hranom i vrstom vina.

Maslac

Čak i ako mislite da ne možete da okusite mali zalogaj putera u sendviču, nekako znate da je ceo sendvič bolji zbog tog maslaca. Francuzi često koriste puter u većini jela i stilova kuvanja, od soseva preko mesa do kroasana do deserta. Što je najvažnije, Parižani nikada neće koristiti margarin.

Francuska kuhinja i vina

Parižani znaju da je dobra boca vina ključ uspešnog obroka. U Francuskoj, vino se može koristiti za poboljšanje bilo kog obroka, bilo da je to prvi sastanak za večeru ili ručak tokom radnih dana. Parižani koriste vino da uživaju i obogate život, kao i da poboljšaju ukuse tokom kuvanja. Ispijanje vina je umetnost, a Parižani nekako postižu savršenu ravnotežu umerenosti čak i dok piju vino uz većinu obroka.

Čaj

U restoranima ćete često videti kako se Parižani odlučuju za espreso ili kapućino posle obroka. Ali kod kuće se uvek časte čajem za prvi jutarnji napitak ili da se zagreju nakon što se vrate kući kada je hladno vreme. Bez obzira da li se uzima običan ili sa šećerom, Parižani često više vole da uživaju u svom čaju tako što u njega umaču parče tosta sa džemom.

Desert

Obroci nisu samo za preživljavanje ili postizanje ciljeva dijete. Parižani znaju da su obroci najvažnije društveno vreme u danu. Stoga je ukusan desert nakon večere jednako važno kao i sama večera – jer je svrha hrane da se uživa u njoj. U tom cilju, desert je uvek pri ruci (i nikada ne dolazi sa krivicom).

Miljana Momirović

Rawpixel/GettyImagesPlus