Šarena kuhinja: Svetle boje i posebna oprema obezbeđuju dobro raspoloženje

by | January 22, 2024
Šarena kuhinja: Svetle boje i posebna oprema obezbeđuju dobro raspoloženje

Predstavljamo vam šarenu kuhinju filmske producentske kompanije Komplizen Film u Berlinu.

Šarena kuhinja koja je oduševila i dizajnere

Nije samo dizajner i osnivačica studija Lisa Theobald imala hrabrosti koristiti boje u ovoj kuhinji, već i tim berlinske producentske kompanije Komplizen Film, koji se odlučio za uzbudljivu paletu plavih i narandžastih tonova prilikom dizajniranja novog kancelarijskog prostora u kvartu Kreuzberg. Naravno, osigurana je i potrebna funkcionalnost integracijom rerne, šporeta, praktičnog Quooker uređaja, kao i mnogo prostora za odlaganje i – neophodno u kancelarijskoj kuhinji – barista aparata za kafu u novom centralnom delu.

Članak se nastavlja posle reklama

Šta čini ovu šarenu kuhinju posebnom? Sa ovim projektom u parku Gleisdreieck u Kreuzbergu, Lisa Theobald, dizajnerka i osnivačica studija Theobald, još jednom je dokazala da radni prostori i, pre svega, odgovarajuća kuhinja, ne moraju uvek biti sterilni, već udobni. To je postignuto upotrebom svetle, veoma harmonične palete boja – hladno svetlo plave, tople losos boje i tamno narandžaste nijanse, koje zajedno i zahvaljujući svojoj sjajnosti ne popunjavaju samo samu kuhinju, već i okolne prostorije toplinom.

Ali nije samo izbor boja, koji je na kraju napravio sami klijenti – tim producentske kompanije Komplizen Film – već i postavka kuhinje u sredini tlocrta i njen otvoreni dizajn, obezbeđuju da privuče oko 18 zaposlenih i posetilaca gotovo magično. Ali pošto, naravno, ne može svako stati unutra istovremeno, Lisa Theobald je osmislila nešto posebno: “Šank gde se možete brzo sresti na espresu, brzo zauzeti mesto dok vas neko ne pokupi, ili čak, pored tipičnih italijanskih kafića, koristila je i male ‘corner coffee shops’ popularne u Aziji, gde im se klijentima uslužuje kroz prozor, kao inspiraciju.

Članak se nastavlja posle reklama

S obzirom da, pored dobrog espresa, koji naravno pruža italijanski portafilter aparat, dobra hrana i povezivanje igraju značajnu ulogu za tim filma Komplizen, šporet sa ugrađenim aspiratorom je instaliran pored rerne. I kako prazne flaše ili kutije ne bi narušile uredan izgled kuhinje, Lisa Theobald je instalirala Quooker sa filterom, funkcijom ključanja i čak sa gaziranim vodom – tako da uvek možete imati čašu vode uz espreso.

Članak se nastavlja posle reklama

Ekspertski savet za kancelarijske kuhinje: Iako Lisa Theobald voli prirodni kamen, odlučila se protiv takvog radnog stola prilikom dizajniranja ove kuhinje. To je uglavnom zbog toga što prilikom opremanja kancelarijskih kuhinja obraća veću pažnju na biranje materijala koji su visokog kvaliteta, lako se održavaju i stoga su dugotrajni: “Uvek morate pretpostaviti da se kuhinje u kancelarijama koriste manje pažljivo nego privatne kuhinje kod kuće.”

Članak se nastavlja posle reklama

Prema njenim rečima, materijal poput čvrstog površinskog materijala – kao što je korišćen u ovom projektu – može podneti grubu upotrebu. Naravno, isto važi i za električne aparate. I ovde, Lisa Theobald savetuje svoje klijente da “ulože malo više”. Na taj način, može se garantovati duži vek upotrebe uprkos opterećenju od strane različitih korisnika.

Članak se nastavlja posle reklama

Prostor za odlaganje igra podjednako važnu ulogu. “Važno je da u kancelarijskim kuhinjama – budući da ih obično koristi mnogo različitih ljudi – sve ima jasno određeno mesto kako ne bi bilo nereda.” Da bi stvorila još uredniju sliku i održavala je dugoročno, Lisa Theobald preferira korišćenje zatvorenih ormara umesto otvorenih u kancelarijskim kuhinjama.

Članak se nastavlja posle reklama

Šarena kuhinja: Detalji

Boje i materijali: Hrastov parket postavljen je u ribljoj kosti za pod; radna ploča je napravljena od Staron čvrstog površinskog materijala u boji “VN144 Natural Bridge”; frontovi su obojeni u nijansama “Graupel G10” od Farrow & Ball i “1030-Y70R” od NCS, a okviri staklenih zidova u boji “No.247 Terre d’Egypte” takođe od Farrow & Ball.

Oprema: Rerna, mašina za pranje sudova i kombinovani frižider sa zamrzivačem su od brenda Miele; indukciona ploča sa ugrađenim aspiratorom od brenda Bora; Aparat za kafu je portafilter aparat od brenda Rocket; Sudopera je od brenda Franke, a slavina je od brenda Quooker.

Nameštaj: Plafonska svetla su od brenda Sotto Luce; Lampe za radne stolove Midgard; Vaze i čaše su od brenda Studio Milena Kling, a odgovarajući barski sto je od brenda Object of Our Days.

Članak se nastavlja posle reklama

Borjana Božić

TanyaLovus/gettyimages