Sukulenti kao dekoracija u domu: 4 najlepše vrste

by | December 23, 2023
Sukulenti kao dekoracija u domu: 4 najlepše vrste

Uređenje doma biljkama je ne samo estetski prijatno, već i korisno za stvaranje ugodne atmosfere.

Sukulenti kao savršena dekoracija doma

Među popularnim biljkama koje se često koriste u unutrašnjem uređenju su i sukulente, zbog svoje zahvalnosti i jednostavnosti održavanja. Ako su ove sukulente još i viseće, postaju savršen dodatak za ukrašavanje svakog dela vašeg doma, kako unutra tako i napolju.

Sa osnovnom brigom i pravilnim mestom u vašem domu, ove biljke će prosperirati i pomoći vam da dekorišete unutrašnjost i eksterijer vašeg doma.

Članak se nastavlja posle reklama

Ceropegia woodii ili “Cvet srca”

Ceropegia woodii, poznata i kao “lanac srca” ili “ogrlica srca”, je viseća sukulenta koja je cenjena zbog svojih delikatnih listova u obliku srca, koji rastu u dugim lancima. Poreklom iz Južne Afrike, ova biljka je otporna i laka za održavanje.

Nega: Ceropegia woodii preferira svetlu indirektnu svetlost i dobro drenirano zemljište. Zalivanje treba biti umereno, omogućavajući da se gornji sloj zemljišta osuši pre sledećeg zalivanja. Dobro se prilagođava unutrašnjim uslovima i popularan je izbor za viseće korpe ili uzdignute saksije.

Članak se nastavlja posle reklama

Ova biljka može proizvesti male ružičaste ili bele cvetove u obliku cevi, dodajući dodatni šarm njenom atraktivnom izgledu.

Sedum morganianum ili “Rep magarca”

Sedum morganianum, poznat kao “rep magarca”, je jedinstvena sukulenta prepoznatljiva po svojim visećim stabljikama prekrivenim sočnim i okruglim lišćem koje podseća na kuglice. Poreklom iz Meksika, ova biljka je otporna i lako se održava.

Članak se nastavlja posle reklama

Nega: Preferira svetlu indirektnu svetlost i dobro drenirano zemljište. Zalivanje treba biti umereno, omogućavajući zemljištu da se osuši između zalivanja. Sklon je razmnožavanju reznicama, što olakšava reprodukciju. Rep magarca je popularan izbor kao viseća biljka, dodajući dekorativni i skulpturalni dodir svakom prostoru.

Članak se nastavlja posle reklama

Rhipsalis baccifera ili “Kaktus od pruća”

Rhipsalis baccifera, poznata i kao kaktus od pruća, je epifitska sukulenta cenjena zbog svojih tankih i visećih stabljika koje joj daju elegantan izgled.

Članak se nastavlja posle reklama

Nega: Poreklom iz Centralne Amerike i Južne Amerike, ova biljka uspeva u uslovima svetle indirektne svetlosti i dobro dreniranog zemljišta. Može podneti i delimičnu senku, što je čini odličnim izborom za ukrašavanje unutrašnjosti vašeg doma. Što se tiče zalivanja, biljka će se najbolje osećati ako je zemljište blago vlažno, ali izbegavajte prekomerno zalivanje.

Njen izgled je savršen za viseće korpe ili saksije, a lakoća održavanja čini je idealnom za one koji traže biljku sa malo održavanja koja ima atraktivan viseći izgled.

Sukulenti: Senecio rowleyanus ili “Ogrlica od bisera”

Senecio rowleyanus, poznat kao “biserna ogrlica” ili “ogrlica od bisera”, je viseća sukulenta koja se ističe po svojim dugim stablima na kojima se nalaze male kuglice u obliku bisera. Poreklom iz Južne Afrike, ova biljka je cenjena zbog svog jedinstvenog izgleda i jednostavne nege.

Članak se nastavlja posle reklama

Nega: Preferira svetlu indirektnu svetlost i dobro drenirano zemljište. Što se tiče zalivanja, biljka će se najbolje osećati ako dozvolite da se gornji sloj zemljišta osuši pre sledećeg zalivanja. Sposobnost da se prilagodi različitim uslovima čini je popularnim izborom među ljubiteljima biljaka, kako početnicima, tako i iskusnijima.

Ovo su samo neke od prelepih visećih sukulenata koje možete dodati u svoj dom ili vrt kako biste uneli svežinu i lepotu. Ne samo da će ove biljke dodati dekorativni element, već će i unaprediti opštu atmosferu prostora. Razmislite o njihovom mestu u vašem domu i uživajte u lepoti ovih jednostavnih za održavanje biljaka.

Članak se nastavlja posle reklama

Borjana Božić

AnSyvanych/gettyimages