Biljke kojima ne treba puno svetlosti: 5 najlepših biljaka

by | September 16, 2023
Biljke kojima ne treba puno svetlosti: 5 najlepših biljaka; spatifilum u saksiji

Ako u stanu nema dovoljno sunčeve svetlosti (kao što je severna strana), mnoge biljke vam neće uspeti. Ali zato su tu biljke kojima ne treba puno svetlosti.

Koje su to biljke kojima ne treba puno svetlosti

1. Srećni bambus (Dracaena sanderiana)

Uzgajan u vodi ili zemlji, srećni bambus je idealna biljka za kancelarije i domove koji nemaju puno prirodnog svetla. Ova biljka je važan element feng šui prakse jer se smatra da donosi sreću i bogatstvo, posebno ako ste je dobili na poklon. Takođe pomaže to što imaju dobro zasluženu reputaciju skoro neuništive. Srećnom bambusu treba malo svetlosti  ali će dobro napredovati i u potpunoj senci. Samo ne voli promaju.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Hlorofitum (Chlorophytum comosum)

Biljka hlorofitum jedna je od najprilagodljivijih sobnih biljaka koje se lako uzgajaju. Može dugo da preživi samo uz veštačko osvetljenje. Vodite računa da redovno zalivate ovu biljku kako biste sprečili isušivanje tla.

3. Biljke kojima ne treba puno svetlosti: Zlatna puzavica

Članak se nastavlja posle reklama

Zlatna puzavica može da uspeva u uslovima u kojima gotovo nijedna druga biljka ne može da raste, uključujući veoma slabo osvetljenje i skoro potpuni nedostatak vode. To je jedna od najpopularnijih sobnih biljaka, zahvaljujući svojim atraktivnim, izdržljivim i lakim za uzgoj lijanama sa kožastim listovima u obliku srca. Obavezno povremeno olabavite loze i obrišite prašinu sa listova. Držite biljku dalje od kućnih ljubimaca jer su listovi toksični.

4. Svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata)

Članak se nastavlja posle reklama

Vrste Sansevieria su neke od najboljih sobnih biljaka za stan u kojem nema dovoljno prirodne svetlosti i vrlo su lake za održavanje. Veoma su upečatljive i dekorativne zbog dugačkih, oštrih listova poput mača koje može narasti preko jednog metra. Oca biljka je veoma dugovečna, može da uspeva decenijama. Više voli da raste u delimičnoj senci, ali može tolerisati i prilično senovite uslove. Prekomerno zalivanje može izazvati truljenje korena i ubiti biljku. Imajte na umu to da je biljkasvekrvin jezik toksična za kućne ljubimce.

5. Spatifilum (Spathiphyllum)

Članak se nastavlja posle reklama

Spatifilum je idealna biljka za stanove kojima manjka dnevne svetlosti. Pritom je i jedna od najlepših sobnih biljaka. Ono što joj je potrebno jeste dovoljno vode ili će u suprotnom lišće uvenuti. Međutim, zalivanje će obično oživiti uvelo lišće.

10 saksijskih biljaka koje možete držati u kuhinji

Članak se nastavlja posle reklama

Liudmila Chernetska/gettyimages.co.uk