10 saksijskih biljaka koje možete držati u kuhinji

by | July 31, 2023
10 saksijskih biljaka koje možete držati u kuhinji

Dodajte šarenilo, pročistite vazduh ili uzgajajte svežu hranu tokom cele godine! Dodavanje saksijskih biljaka u prostoriju je brz i lak način da osvežite svoj enterijer, a kada je reč o kuhinji, gajenje biljaka u zatvorenom prostoru može imati i praktične svrhe. Prava biljka može pomoći u pročišćavanju vazduha, dodati šarenilo ili čak pružiti svežu hranu tokom cele godine.

Oplemenite vašu kuhinju pomoću saksijskih biljaka

Važno je imati na umu da ne postoji jedna biljka koja će uspevati u apsolutno svakoj kuhinji – svaki prostor ima svoje jedinstvene uslove osvetljenja, vlage i temperature. Međutim, ovih 10 saksijskih biljaka su odlične za početak.

1. Đavolji bršljan

Đavolji bršljan (Epipremnum aureum) je zaista jedna od najlakših sobnih biljaka za održavanje. Dobro se prilagođavaju različitim uslovima osvetljenja i smatraju se relativno otpornim na sušu. Takođe, odlična je za vešanje, tako da nema potrebe za gubljenjem dragocenog prostora na radnoj površini!

2. Filadendroni

Filadendroni su još jedna vrsta niskog održavanja koja izgleda sjajno u vešalicama. Slično kao i potos, relativno su otporni na sušu i mogu rasti u svetlom do srednjem indirektnom svetlu. Ove biljke sa lišćem dolaze u raznim oblicima i bojama i poznate su po tome što pročišćavaju vazduh.

3. Začinsko bilje u funkciji saksijskih biljaka

Gajenje začinskog bilja u kuhinji može delovati kao očigledan izbor, ali zaista nema ničeg boljeg od kuvanja sa svežim, organskim, domaćim začinskim biljem tokom cele godine. Ako vaša kuhinja ima mesto koje dobija svetlost direktnog sunca veći deo dana, začinsko bilje će lako rasti. Alternativno, možete uzgajati začinsko bilje uz pomoć svetla za rast. Jednostavne vrste začinskog bilja koje možete uzgajati u zatvorenom su vlašac, peršun, nana, timijan, ruzmarin, bosiljak, origano i korijander.

4. Sukulenti

Ako imate svetli prozor koji dobija dosta sunčeve svetlosti u kuhinji, sukulentne biljke su odličan izbor. Pojam “sukulente” se koristi za opisivanje biljaka koje skladište vodu u raznim strukturama, kao što su listovi i/ili stabljike, što ih čini otpornim na sušu i generalno jednostavnim za održavanje. Postoji na stotine različitih vrsta sukulenata koji dolaze u raznim zapanjujućim oblicima, bojama i veličinama. Popularne vrste sukulenata uključuju eheveriju, haworthiju, aloe veru, krassulu, kalanhoe, sedum i još mnogo toga.

5. Hlorofitum

Hlorofitum (Chlorophytum) su jedne od najlakših sobnih biljaka za održavanje. Odlične su za vešanje, i kada su srećne, cvetaju i šalju nove izdanke u velikom broju. Izbegavajte postavljanje spider biljke na direktno sunce jer će to izazvati opekotine na listovima.

6. Zamija

Zamija (Sansevieria), takođe poznate kao “taštin jezik”, su među najpopularnijim sobnim biljkama, i to s razlogom. Dolaze u različitim bojama, oblicima i veličinama i generalno su niskog održavanja. Nisu potrebni prozorski prostori za ove tropske biljke – dobro uspevaju u uslovima svetlog do slabog svetla.

7. Fikus gumijevac

Ako tražite veliku upečatljivu biljku za svoju kuhinju, gumijevac (Ficus elastica) je odličan izbor. Ove srodne biljke fikusa se dobro prilagođavaju različitim uslovima rasta i mogu izrasti u punokrvno drvo u svom prirodnom staništu. Kada se gaje u zatvorenom prostoru, redovno orezivanje održava njihovu veličinu i oblik pod kontrolom. Izaberite između nekoliko različitih sorti kako biste se uskladili sa bojama i dizajnom vaše kuhinje.

8. Biljka arabika

Bez obzira da li volite kafu ili ne, biljka kafe (Coffea arabica) je sjajan dodatak svakoj kuhinji. Iako je malo verovatno da ćete zaista moći da uberete zrna kafe sa biljke koja raste u zatvorenom prostoru, sjajni listovi i kompaktni rast biljke kafe je privlačan bez obzira na to. Biljke kafe zahtevaju svetlo, indirektno svetlo i često zalivanje kako bi uspevale.

9. Zamiokulkas

Ako tražite biljku koja zahteva malo održavanja za vašu kuhinju, ne tražite dalje od ZZ biljke, takođe poznate kao “zanzibarski dragulj”. Ove impozantne sobne biljke su izuzetno prilagodljive i uspevaju u uslovima slabog i jakog svetla. Takođe, pošto rastu iz rizoma, skoro da ih i nije potrebno zalivati!

10. Afričke ljubičice

Za one koji vole da imaju rezano cveće u kuhinji, afričke ljubičice (Saintpaulia) su idealna zamena za sobne biljke! Srećna afrička ljubičica će gotovo ceo godina cvetati i dolazi u nekoliko prelepih boja. Ove kompaktne sobne biljke uživaju u svetlom, indirektnom svetlu i čestom zalivanju.

Birajući bilo koju od ovih 10 saksijskih biljaka, osiguraćete da vaša kuhinja bude oplemenjena živopisnim biljkama koje će dodati toplinu i svežinu vašem prostoru.


Borjana Božić

satura86/gettyimages