Božićna zvezda: Omiljena prirodna dekoracija za praznike

by | December 2, 2023
Božićna zvezda: Omiljena prirodna dekoracija za praznike

Ova prelepa biljka je postala ikona Božića u domovima širom sveta. Međutim, pored uobičajenih crvenih božićnih zvezda, postoji neverovatna raznolikost boja kojima možete ukrasiti svoj dom.

Božićna zvezda: Omiljeni praznični ukras

Skoro da ne primećujemo, ali Božić ponovno kuca na naša vrata. I upravo u ovom periodu počinjemo viđati u izlozima cvećara biljku koja je postala ikona ovih praznika: božićna zvezda ili Božićno cveće. Naučno ime joj je Euphorbia pulcherrima, ali poznata je i kao Božićna zvezda, Božićno cveće, cvet inka, zvezda Božića, Pastora ili Cuetlaxochitl… U stvarnosti, to je grmolika vrsta koja, ako raste u prirodi, ima drveni deo i može dostići visinu od više od tri metra.

Nekoliko zanimljivosti o božićnoj zvezdi

Bilo je to u 15. veku kada su prvi misionari koji su se naselili u Meksiku primetili ovu spektakularnu biljku koju su Asteci i Maje koristili ne samo zbog ukrasnih crvenih listova, već i kao lekovite biljke. Asteci, na primer, koristili su njen sok (beličaste boje) u lečenju groznice, kožnih bolesti, a čak su pronašli i kozmetičke svojstva, koristeći sok božićne zvezde kao depilator.

Nije je bilo do 19. veka kada je počela širenje ove biljke, a jedan od njenih velikih zagovornika bio je Džoel Poinsent, američki diplomata (veliki zaljubljenik u botaniku) koji je 1820. posetio Meksiko i zaljubio se u nju. Zatim je poslao reznice ove biljke u Južnu Karolinu, od kada se počela širiti. Zapavo, ime biljke potiče upravo od ovog američkog političara.

Već u 20. veku, porodica Ecke stvorila je čitavu industriju oko božićne zvezde, do te mere da je postala tipična biljka Božića. Na početku je bila prodavana isečena, dok se konačno nije počela distribuirati u saksijama.

Božićna zvezda: Najoriginalnije vrste božićnog cveća

Kada razmišljamo o božićnoj zvezdi, odmah nam padne na pamet jedna od njenih glavnih i najprepoznatljivijih slika, biljka s intenzivno crvenim listovima. Postoji više od 100 vrsta božićnih zvezda, i upravo vrsta određuje boju. Možete pronaći božićne zvezde u bojama koje variraju od ružičaste do bordo, preko bele, žute, narandžaste, pa čak i dvobojne s nijansama ili mrljama. Paleta boja je zaista primamljiva.

Osim boje, postoji još jedna karakteristična osobina ovih vrsta, recimo, egzotičnijih, a to je oblik listova, karakteristika koja je tipična za najnovije vrste: mogu biti okrugli, nazubljeni, šiljasti ili u obliku hrasta.

Osnovna briga da bi vaša božićna zvezda preživela praznike

Napravimo brzi pregled osnovnih briga koje treba pružiti vašoj božićnoj zvezdi kako bi vam trajala bar dva ili tri meseca, mada ako joj pružite potrebnu pažnju, imat ćete je sa sobom i sledeći Božić.

  1. Postavite je na svetlo mesto, ali dalje od promaje, jer to ne podnosi i na kraju bi joj opali listovi.
  2. Iako božićnoj zvezdi prija toplota, ne mora biti preterana. Temperatura okoline trebala bi se kretati između 15-22°C. Pobrinite se da je ne stavljate pored izvora toplote poput grejanja ili peći jer bi to takođe moglo oštetiti njene listove.
  3. Božićne zvezde bolje podnose sušu nego prekomernu vlažnost. Treba ih zalivati samo kada dodirnete zemlju u saksiji i primetite da je suva. Ipak, trebali biste imati na umu da se zemlja nikada ne sme osušiti.
  4. Prilikom zalivanja, dobar sistem je potapanje zemlje u vodi, pazeći da se dobro ocedi pre nego što je vratite u saksiju, jer treba izbegavati da se korenje natopi.
  5. Osim svetlosnih i vlažnih uslova, treba uzeti u obzir i veličinu biljke. Na primer, ako se odlučite za minijaturne božićne zvezde, koje obično dolaze u saksijama od 6 cm i imaju malo zemlje, morate ih češće zalivati nego božićne zvezde u saksiji od 12-13 cm.

Borjana Božić

Marcos Elihu Castillo Ramirez/gettyimages