Šta raditi u bašti u martu: Rezidba, setva, sadnja

by | March 4, 2024
Šta raditi u bašti u martu: Rezidba, setva, sadnja

Nekoliko dana pre proleća, cveće počinje da ulepšava baštu, a na drveću se pojavljuju pupoljci. Mesec mart je ključni mesec, između proleća i zime. Za one koji se bave baštom, program je gust: rezidba, setva, sadnja, deljenje …

Šta raditi u bašti u martu: Vreme je ta brigu o biljkama

Uz brigu o tradicionalnim martovskim pljuskovima i hladnoći koja ipak može da nanese štetu! Šta raditi u bašti u martu? Još samo nekoliko dana do zvaničnog dolaska proleća! U bašti se život polako vraća u život uprkos često i dalje veoma hladnom vremenu. Evo posla koji vas čeka u bašti u martu.

Šta raditi u stakleniku?

Mart mesec je mesec za setvu! Napolju, opasnost od mraza i potencijalnih pljuskova u martu je previsoka za određene sadnice, ali i za određene reznice i letnje lukovice. Dakle, u stakleniku nastavljamo:

Posejati povrće: Vreme je da se u plastenik zaseje patlidžan, spanać, čili paprika, praziluk, paprika, rotkvica, paradajz itd. A ako ste na jugu Francuske, kardoons, celer, krastavci, tikvice i dinje.

Posejte cveće: U stakleniku sejte borovnice, gerbere, cveće, hibiskus, ipomeju, pasiflore, slatki grašak itd.

Posadite letnje lukovice: Počnite da sadite lukovice begonije, kane i dalije u stakleniku.
Možete uzeti reznice od vaše anthemis, gomoljaste begonije, hrizanteme i lantane.

Na kraju, ne zaboravite, čim je vreme blago, da provetrite svoj staklenik.  Odsecite uvele cvetove sa prolećnih lukovica i strništa (stabljike) sa trava.

Šta raditi u dvorištu?

Posadite cveće: Ovog meseca ćete moći da zasadite u zemlju, van perioda mraza, višegodišnje, ali i cvetne penjačice, uključujući klematis, pružajući podršku biljkama kojima je to potrebno i grmove ruža golog korena (poslednja prava linija). ) ili u kontejner.

Zasadite drveće: Sadite četinare i zimzeleno drveće i žbunje sa golim korenom ili u kontejnerima. Nastavite van perioda mraza.

Sečenje: Možete uzeti reznice svojih bambusa, dalija, zvezdastih jasmina, cvetnih ogrozda ili čak višegodišnje gipsofile, topola, vrba i sumaka. U martu možemo da kalemimo lažne čemprese, kleku, bukve i borove (u rascepu), metlu, brestove i osmantuse (u inkrustaciji), alteje i ginkose (u polucepima) itd.

Pokositi travnjak: Prvo košenje možete obaviti u martu tako što ćete rez postaviti dovoljno visoko.

Obrežite grmove ruža: Obrežite svoje zimzelene grmove ruže i ruže penjačice. Uvek nastavite iznad jednog oka okrenutog ka spolja. Iskoristite priliku da uklonite stare grane sa svojih grmova ruža. Na kraju dodajte odgovarajuće đubrivo i lagano izgrebite tlo.

Podrežite žive ograde: Ali ostavite na miru grmove koji cvetaju u proleće. Orezati šimšir. Ovo je takođe dobro vreme za uzimanje reznica.

Šta raditi u bašti i povrtnjaku?

U martu, čak i ako sunce sija tokom dana, radije čuvajte zimsku zaštitu povrtnjaka. Čim bude blago vreme, provetrite tunele i ramove! Stoga se aktivnost polako nastavlja:

  • Obogatite zemlju.
  • U povrtnjak možete dodati osnovno đubrivo.
  • Takođe možete zgnječiti i zakopati zeleno đubrivo.
  • Sejati na otvorenom tlu. Šargarepa, krebulj, spanać, pasulj, pastrnjak, peršun, grašak, praziluk itd.
  • Posadite na otvorenom tlu. Špargle, kupus, vlasac, ljutika, luk, rabarbara, krompir itd.

Borjana Božić

Dejan_Dundjerski/gettyimages