Ovako posadite povrće u dvorištu za veličanstven i moderan izgled

by | August 12, 2023
Povrće u dvorištu

Ako tražite način da iskoristite prostor ispred ili iza doma – povrće u dvorištu može biti pametno rešenje koje zapravo izgleda šarmantno, a ne seoski i tradicionalno.

Ovako posadite povrće u dvorištu za veličanstven i moderan izgled

Kreveti za biljke

Jedan od najjednostavnijih načina da posadite povrće u svoje dvorište, a da to izgleda stilski jeste da koristite krevete za biljke. Obogatite zemljište kompostom i organskim materijama kako biste bili sigurni da će vaše povrće dobiti dovoljno snage za rast.

Postoje različiti materijali koje možete koristiti za podignute krevete, od pletenog pruća do prerađenih paleta, betona ili gline. Uverite se da imaju pravu širinu i dubinu za povrće koje ste namenili.

Članak se nastavlja posle reklama

Za efikasno zalivanje vašeg povrtnjaka, uzmite u obzir crevo kap po kap i sistem za navodnjavanje, koji obezbeđuje ravnomerno zalivanje korena.

Povrće u saksijama

Baštovanstvo u saksijama idelano je za manje prostore ili ako ne želite da posvetite mnogo truda. Mnogo voća i povrća može uspeti u saksijama, sve dok ih postavite tamo gde dobijaju puno sunca i koristite saksije koje su dovoljno velike. Dobar izbor su paradajz, grašak, perušun, mladi luk, šargarepa i slično.

Članak se nastavlja posle reklama

Često ih zalivajte, jer imaju tendenciju da se osuše brže od useva zasađenih u zemlju.

Lični pečat

Ne plašite se da budete kreativni i koristite ukrasne detalje da biste poboljšali izgled svoje bašte u dvorištu.

Članak se nastavlja posle reklama

Oslikani znakovi sa nazivima povrća može biti simpatično, jedinstvene sadilice poput metalnih kanti i kolica omogućavaju da uzgajate krompir, luk ili začinsko bilje sa starinskim stilom.

Članak se nastavlja posle reklama

Ili, možda želite da dodate vodeni dodir, kao što je bazen za ptice ili mala fontana.

Klupa za sedenje

Obavezno uključite i nameštaj za sedenje poput kupe ili stolice kako biste se mogli opustiti u blizini vašeg povrća u kafi ili doručku.

Članak se nastavlja posle reklama

Prednje dvorište bez održavanja: 6 šarmantnih ideja

Povrće u dvorištu sa cvećem

Osim povrća, kako biste ga kamuflirali, između možet uključiti i šareno cveće kako biste privukli oprašivače i u isto vreme pružili blistavu boju vašoj bašti.

Takve jednogodišnje biljke se lako uzgajaju iz semena i čine odlične biljke za pratnju. Osim toga, neko povrće takođe ima prelepe cvetove.

Članak se nastavlja posle reklama

Mali staklenik

Staklenik može biti vredan dodatak povrtnjaku, bilo na prednjoj ili zadnjoj strani vašeg dvorišta. Za prednje dvorište, možda je najbolje da se odlučite za manji dizajn, ali oni su i dalje korisni za čuvanje useva zaštićenih tokom hladnijih meseci. Rukola, vlasac, peršun i nana mogu da rastu tokom cele zime.

Takođe možete napraviti kasnu zimsku sadnj mnogih biljaka, uključujući slatki grašak, luk, kupus, spanać i prokelj.

Članak se nastavlja posle reklama

 


Miljana Momirović

Joanne Dale/GettyImagesPlus