Prednje dvorište bez održavanja: 6 šarmantnih ideja

by | August 1, 2023
Prednje dvorište

Prvom utisku o vašem domu najviše doprinosi prednje dvorište. Ipak, mnogi nemaju vremena da se ga održavanju, zato pogledajte ovih 6 ideja.

Prednje dvorište bez održavanja: 6 šarmantnih ideja

Izaberite pravu vrstu biljaka

Istina je da neke biljke zaista zahtevaju mnogo održavanja. Ali ako mudro izaberete, i dalje je moguće ispuniti dvorište zelenilom, bez svakodnevne brige o njemu.

Važno je odabrati sorte biljaka koje odgovaraju vašoj klimi, uključujući sunce, senku, tlo, nagib i vlagu u zemljištu. Odlučite se za biljke koje su se pokazale uspešne u vašem geografskom području i obratite se lokalnim baštovanima koji vam mogu pomoći u odabiru biljaka kojima je potrebna minimalna nega.

Članak se nastavlja posle reklama

Biljke otporne na sušu su često pravi put, a na raspolaganju je mnogo prelepih sorti. Ukrasne trave su jedna od najboljih opcija za moderni, ali mekani izgled i umirujuće lelujanje na povetarcu.

Prednje dvorište: 5 živopisnih ideja za lepši doživljaj i prostor

Članak se nastavlja posle reklama

Uključite kamenčiće

Uključivanje šljunka ili kamenčića u vaš pejzaž može pomoći u smanjenju količine trave, što zahteva redovno košenje. Ovo ne samo da donosi drugačiju teksturu i boju vašem pejzažu, već i smanjuje napor za održavanje.

Osim toga, dobar je izbor za upijanje vlage jer smanjuje lokve u vašem prednjem dvorištu kada pada kiša. Kombinujte ga sa elegantnim popločavanjem i biljkama u saksiji za prijatan kontrast.

Članak se nastavlja posle reklama

Staza bez održavanja

Sa vrlo malo održavanja, popločani blokovi će izgledati jednako dobro za trideset godina, kao i prilikom postavljanja.

Članak se nastavlja posle reklama

Postoje beskrajni stilovi koje možete izabrati kada su u pitanju popločana prednja dvorišta. Ali jedan izgled koji se ističe za dizajnere je popločavanje širokog formata, koji stvara eksterijer sa stilom, kao i praktičan put.

U zavisnosti od prostora, možda bi imalo smisla potpuno opremiti prednje dvorište stepenicama, stazama, elementima za osvetljenje i prostorom za sedenje.

Članak se nastavlja posle reklama

Prednje dvorište: Osvetljenje

Osvetljenje prednjeg dvorišta je važno i iz praktičnih i iz estetskih razloga – povećava bezbednost, vodi vas do ulaznih vrata kada padne noć i daje vašem domu sjaj dobrodošlice.

A, za jednostavno (i ekološki prihvatljivo) rešenje, možete se odlučiti za solarna svetla. Oni ne zahtevaju nikakvo uključivanje i praktično ne zahtevaju održavanje – jednostavno ih postavite u zemlju i sunce će obaviti posao umesto vas.

Članak se nastavlja posle reklama

Kreveti za biljke

Kreveti za biljke su supersvestrani jer možete menjati biljke kad god poželite. I, iako im je potrebno zalivanje, postoje načini da im se olakša briga.

Napunite ih otpornim biljkama, kao što je mediteransko bilje, koje vam neće smetati ako preskočite dan ili više zalivanja. Takav prikaz u prednjem dvorištu izgleda zadivljujuće i pruža mirisnu dobrodošlicu.

Članak se nastavlja posle reklama

Vodena fontana za prednje dvorište

Fontane nisu rezervisane samo za zadnje dvorište. Jednako su efikasne i spolja, ostavljajući zapanjujući prvi utisak. Takođe pružaju fokusnu tačku koja ne zahteva mnogo truda.

Izaberite dizajn koji dopunjuje boje i materijale u ostatku prostora. Dodavanje vode u vaše dvorište je takođe dobro za životinje. Leptiri, pčele i ptičice će uskoro oplemeniti vaše prednje dvorište jer ih voda mami da vas posete.

Članak se nastavlja posle reklama

 

 

Članak se nastavlja posle reklama

 


Miljana Momirović

Alona Krytska/GettyImagesPlus