Saveti za uređenje malog stana: Kako maksimalno iskoristiti prostor

by | August 1, 2023
Saveti za uređenje malog stana: Kako maksimalno iskoristiti prostor

Život u malom prostoru, sa samo nekoliko kvadratnih metara na raspolaganju, ne znači da morate žrtvovati stil zarad funkcionalnosti. Ipak, morate biti spremni da razmišljate van okvira.

Pametni saveti za uređenje malog stana: Dizajnerske ideje koje će vas inspirisati

Dizajniranje manjeg stana ili kuće donosi određene izazove. Često morate pronaći pametna rešenja za odlaganje stvari, konfigurirati raspored prostora kako biste izbegli pretrpanost, a istovremeno naći način da unesete svoj lični pečat. To je zahtevan zadatak! Srećom, postoje mnogi profesionalci u dizajnu koji su sami živeli u malim prostorima i poznaju trikove zanata kako ih maksimalno iskoristiti.

Evo najboljih saveta dizajnera enterijera za maksimalno iskorišćen prostor, posebno kada imate minimalno kvadratnih metara na raspolaganju:

Članak se nastavlja posle reklama

Iskoristite vertikalni prostor

Ako nemate puno prostora na podu, iskoristite zidove! Investirajte u police i zidne vitrine kao kreativan način za odlaganje knjiga, ploča i korpi. Postavljanje kukica unutar ormana i iza vrata takođe vam može pružiti dodatni prostor za kačenje stvari.

Investirajte u nameštaj sa višestrukom namenom

Sve – pa skoro sve – može se koristiti za odlaganje ako pravilno planirate prostor. Zatvoreni ormari mogu sakriti nered, a tapacirani taburei i klupe mogu poslužiti za odlaganje posteljine. Noćni stočići sa fiokama mogu sakriti kablove i sitne predmete. Nameštaj sa višestrukom namenom koji nudi skriveni prostor može biti presudan u malom prostoru.

Članak se nastavlja posle reklama

Nameštaj koji deluje “teško” može učiniti da prostor izgleda pretrpano – umesto toga, razmislite o tanjim siluetama, poput stolica za trpezariju bez naslona, elegantnih stočića na postolju i jednostavnih stolica za naglašavanje. Polica od stakla i stolovi mogu takođe pomoći u očuvanju prozračnog izgleda.

Organizacija male spavaće sobe: Korisni saveti za uštedu prostora

Članak se nastavlja posle reklama

Stilizovano uređenje malog stana

Kada nemate puno ugrađenog prostora za odlaganje – ograničene kuhinjske kabinete ili prostor za ormane – izložite svoje predmete. Prebacite svoje tanjire u kabinete sa staklenim frontovima, a omiljene odevne predmete izložite na posebnom stalku ili polici. Samo se pobrinite da sve izgleda uredno.

Članak se nastavlja posle reklama

Smanjite stvari na minimum

Tačno je što kažu: manje je više. “Umesto da imate puno malih komada nameštaja u prostoru, investirajte u nekoliko ključnih, većih elemenata kako biste učvrstili prostor”, kaže Heater Gorenzen. “To će stvoriti osećaj veće vizuelne harmonije.” Ključ je da se pobrinete da elementi u vašoj sobi odgovaraju razmeri, slaže se i vodeći dizajner Kelsi Fišer – ništa ne čini veću štetu u već malom prostoru od prevelikog kafe stola.

Razmislite izvan okvira

Kada imate ograničen prostor, ponekad morate biti kreativni. Nameštaj za odlaganje, kao što je ranije spomenuto, može biti spasilac u malim domovima, ali nije jedini način da iskoristite najviše od svog nameštaja. Razmislite o tome kako maksimalno iskoristiti funkcije nameštaja u vašem prostoru.

Članak se nastavlja posle reklama

Nadamo se da će vam ovi saveti pomoći da maksimalno iskoristite prostor u svom malom domu i stvorite funkcionalan i stilski uređen ambijent. Srećno sa uređenjem!


Borjana Božić

NiseriN/gettyimages