Hotel budućnosti: Bjarke Ingels je dizajnirao prvi 3D-štampani kompleks u Teksasu

by | August 1, 2023
Hotel budućnosti: Bjarke Ingels je dizajnirao prvi 3D-štampani kompleks u Teksasu

U poslednjoj deceniji, fokus na malim 3D štampačima za stolom izgubio je zamah, ali nova tehnološka tendencija dobija na snazi u određenim arhitektonskim krugovima. Veliki roboti sada iz školskih modela prelaze u stvarni svet i štampaju kuće u realnoj veličini.

Futuristički hotel u Teksasu: Pogledajte kako izgleda prvi 3D-štampani hotel

Prema rečima Icon-a, startapa iz Austina koji je postao jedno od najvećih imena u ovoj naprednoj tehnologiji, 3D-štampane strukture mogu biti izgrađene u manje vremena, s manje otpada, a njihova čvrstoća je 350% veća u poređenju s tradicionalnim metodama građenja. U poslednjih nekoliko godina, kompanija se proslavila planovima za stvaranje najveće 3D-štampane zajednice na svetu i ima ambiciju da šalje 3D-štampane strukture na Mesec. A do 2024. godine, roboti Icon-a će ostvariti još jedan podvig: prvi 3D-štampani hotel, dizajniran od strane arhitekte Bjarkea Ingelsa, koji je poznat po svom radu uvrštenom u AD100, u saradnji sa legendarnom vlasnicom hotela u Austinu, Liz Lambert.

Projekat će se nalaziti na 62 hektara pustinje u mestu Marfa, Teksas, i predstavljaće premeštanje i proširenje postojećeg hotela El Cosmico na 21 hektaru. U novom obliku, hotel će biti redizajniran sa kupolastim smeštajnim jedinicama, okruglim bazenom sa beskonačnim horizontom, otvorenim kupatilom, spoljašnjom kuhinjom i prostorima za umetnost i kreativnost sa organskim oblicima. Pored prostora za goste, kompleks će takođe uključivati i naselje kuća za odmor, tzv. Sunday Homes, sa dvema, trima i četvorosobnim jedinicama koje će biti dostupne za kupovinu kao privatne rezidencije za odmor. Sve ovo će biti odštampano pomoću Icon-ovih Vulcan mašina. “Saradnja sa El Cosmicom i Icon-om nam je omogućila da istražimo formalne i materijalne mogućnosti moderne 3D-štampane gradnje, bez tradicionalnih ograničenja u vezi sa lokacijom ili zahtevima klijenata,” kaže Ingels.

Bjarke Ingels i Icon predstavljaju svetski inovativni hotel – potpuno 3D-štampan

Prilikom dizajniranja strukture, Ingels se oslanjao na evklidsku geometriju kako bi konceptualno uskladio svoje delo sa neobičnim duhom Lambertove hotelske marke. Svaka smeštajna jedinica će imati svetlosni otvor u svodu plafona, omogućavajući posetiocima da posmatraju zvezdano nebo, dok će ceo kompleks pružati impozantan pogled na planine Dejvis. Dodavanjem pustinjske zemlje u Icon-ov specijalni beton Lavacrete, zgrade će biti povezane sa zapadnoteksaškim zemljištem, a njihova boja će se takođe uklopiti u peščano okruženje.

Na novom El Cosmicu, 3D-štampane strukture istražuju jedinstveni arhitektonski izraz bez značajnog povećanja budžeta. “Obećanje 3D štampanja je da štampaču nije važno koliko je dizajn kompleksan, da li uključuje organske krivine, kupolaste oblike ili hiperboličke paraboloide”, kaže Ingels, koji je rani investitor u Icon i čest dizajnerski saradnik na njihovim 3D-štampanim projektima. “Sve što ga interesuje je koliko će trajati štampanje i koliko materijala će biti potrebno, tako da se za istu cenu može napraviti četvrtasta kutija ili prelepa kupolasta kuća.”

Tako će nastati prvi 3D-štampani hotel na svetu, projektovan od strane svetski priznatog arhitekte Bjarkea Ingelsa i sarađujući sa legendarnom vlasnicom hotela u Austinu, Liz Lambert. Novi El Cosmico, smešten u pustinji Marfa u Teksasu, postaviće nove standarde u građevinskoj industriji i predstavljaće sjajno ostvarenje moderne tehnologije u arhitekturi. Očekuje se da će ova impresivna 3D-štampana struktura biti završena 2024. godine, a sve posetioce će dočekati nezaboravan boravak u luksuznom okruženju koje će očarati svojim jedinstvenim dizajnom i spojem sa prirodom.


AntonioSolano/gettyimages