Kako zaštiti biljke od mraza i hladnoće: 5 saveta

by | January 10, 2024
Kako zaštiti biljke od mraza i hladnoće: 5 saveta

Niske temperature i mraz predstavljaju jedan od glavnih izazova za ljubitelje baštovanstva. Štete koje uzrokuje hladnoća mogu uticati na sve, od lišća do korena biljaka, ugrožavajući njihovo zdravlje i opstanak.

Kako zaštiti biljke od mraza: Hladnoća više ne može ništa vašem vrtu

Međutim, postoje različite tehnike i preventivne mere koje se mogu primeniti kako bi se biljke zaštitile od mraza i hladnoće. Evo nekoliko saveta kako očuvati vaš vrt u najboljem stanju tokom zime.

Izaberite biljke otporne na hladnoću

Ne reaguju sve biljke isto na hladnoću. Stoga, ako u vašem području zimi dolazi do velikog pada temperatura, važno je izabrati biljke za vaš vrt ili voćnjak koje su otporne na hladnoću i mraz. Dobar početak je odabir autohtonih vrsta koje mogu podnijeti ove klimatske uslove. Takođe, možete dodati i druge biljke koje su odolele hladnoći. Uključite u vrt drveće koje dobro podnosi hladnoću, poput jele, bora ili čempresa, kao i grmlje poput buksusa ili vrije.

Takođe postoje lukovice koje dobro podnose hladnoću, kao što su ljiljani, lale, zumbuli ili krokusi, ili biljke koje cvetaju zimi, kao što su kalendule, ljubičice, visibaba ili ciklama. Postoje čak i vrlo dekorativne aromatične biljke koje će izdržati mraz i hladnoću, poput lavande, timijana ili majčine dušice.

Zaštita tla ‘malčiranjem’ ili oblaganjem

Malčiranje je vrlo efikasna tehnika zaštite biljaka od hladnoće. Sastoji se od pokrivanja baze biljaka slojem organskog materijala, poput slame, suvih listova ili komposta. Ovaj sloj deluje kao izolator, štiteći korene od intenzivne hladnoće i sprečava smrzavanje tla.

Uključite fizičke barijere i skloništa

Na područjima gde je mraz čest, moguće je postaviti fizičke barijere ili privremena skloništa oko najosjetljivijih biljaka. Ova skloništa mogu biti strukture od tkanine, plastike ili mreže koje štite biljke od hladnog vetra i mraza. Jedna od uobičajenih opcija su tkanine protiv mraza, termalne mreže koje štite biljke od hladnoće, snega, leda ili mraza.

Kako zaštiti biljke od mraza: Dodatni saveti

Stanje tla i adekvatno zalevanje takođe igraju vrlo važnu ulogu u zaštiti biljaka od hladnoće. Osigurajte dobro drenirano tlo koje omogućava lako oticanje vode, smanjujući rizik od smrzavanja i, samim tim, truljenja korena. Održavanje tla blago vlažnim pre pojave mraza pomoći će smanjenju temperatura tla i zaštiti korena.

Takođe je važno provesti adekvatno orezivanje tokom prethodnih meseci i održavati biljke u dobrom stanju. U jesen, uklonite oštećene ili bolesne grane kako biste smanjili rizik od infekcija i poboljšali cirkulaciju zraka oko biljke.

Kako oporaviti biljku od mraza

Ako ste već zakasnili i vaše biljke su smrznute, postoje određene metode koje vam mogu pomoći u oporavku. Ako je biljka u posudi, prvo što trebate učiniti je zagrijati korijene i dovesti tlo između 15 i 18°C. Da biste to postigli, spriječite biljku da prima direktnu sunčevu svetlost i zalevajte je toplom vodom. Nemojte ponovno dodavati vodu dok se supstrat ne osuši. Takođe je preporučljivo staviti je blizu ovlaživača vazduha. Smrzavanje uzrokuje gubitak vode kod biljaka, pa ćete ih na ovaj način moći hidrirati.

Takođe, ako biljka ima osušene grane, nemojte ih orezivati, jer će ih to zaštititi od budućih mrazeva. Orežite ih tek na proljeće.

Borjana Božić

Eerik/gettyimages