Zašto baštovanstvo pozitivno utiče na zdravlje: 7 naučno dokazanih razloga

by | August 19, 2023
Zašto baštovanstvo pozitivno utiče na zdravlje: 7 naučno dokazanih razloga

Baštovanstvo može poboljšati vaše zdravlje takođe, izlažući vas okruženjima i aktivnostima koje pomažu boljem funkcionisanju uma i tela. Studije širom sveta direktno su povezale uticaje baštovanstva sa boljim kvalitetom života kako u urbanim, tako i u ruralnim sredinama, sa koristima za sve, od dece do starijih osoba.

Zašto baštovanstvo pozitivno utiče na zdravlje?

1. Baštovanstvo smanjuje stres

Holandska studija je testirala kortizol, prirodni steroid koji pomaže vašem telu da reaguje na stres, i utvrdila je da baštovanstvo nakon stresnog događaja pruža veće olakšanje od stresa nego čitanje.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Baštovanstvo se računa kao vežbanje

Aktivnosti poput nošenja saksija, kopanja rupa, istezanja da biste dosegli korov i guranja kosačice mogu zajedno angažovati svaki mišić u vašem telu. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti kategorizuje baštovanstvo kao umerenu fizičku aktivnost i napominje da može sagoreti više od 300 kalorija na sat, otprilike isto kao šetnja. Ozbiljniji poslovi u dvorištu, poput sečenja drva ili nošenja teških vreća, sagorevaju više od 400 kalorija.

3. Baštovanstvo usporava demenciju

Nije samo fizičko vežbanje, baštovanstvo je takođe dobro za vaš mozak, posebno kao zaštita protiv pojave demencije. Baštovanstvo poboljšava kognitivne funkcije, a jedna studija je otkrila da može dovesti do 36% manjeg rizika od demencije.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Baštovanstvo pomaže u borbi protiv hroničnih stanja 

Znate da biljkama treba sunčeva svetlost, ali jeste li znali da je i vašem telu potrebna? Kao i druge aktivnosti na otvorenom, baštovanstvo može pružiti udarac zdravog vežbanja i izlaganja suncu. Umerna količina vremena na suncu je najefikasniji način dobijanja vitamina D, koji utiče na preko 1000 različitih gena i gotovo svako tkivo u telu, utičući na sve, od metabolizma do imunološkog sistema.

Vitamin D je povezan sa pozitivnim efektima na dijabetes tipa 2, bolesti srca, zdravlje kostiju i depresiju. Takođe, vašem stomaku može biti korisno, jer se veruje da vitamin D pomaže u regulisanju gastrointestinalnih problema. Naravno, važno je zapamtiti preduzeti mere opreza kako biste sigurno provodili vreme na suncu.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Baštovanstvo povezuje ljude

Baštovanstvo povezuje ljude sa širom zajednicom i suprotstavlja se negativnim zdravstvenim uticajima usamljenosti. To može značiti jednostavno interakciju sa osobama u lokalnom centru za baštovanstvo pre nego što započnete sopstvenu baštu ili deljenje saveta i uspeha u baštovanstvu sa online zajednicom. Baštovanstvo ima direktnije koristi u prostorima poput zajedničkih bašti, gde se mogu formirati društvene veze i mreže podrške. Ovo može biti posebno značajno u urbanim sredinama, gde mnogi stanovnici mogu patiti od izolacije i nedostatka društvene podrške. Jedna studija je takođe otkrila da je baštovanstvo omogućilo povećanu međurasnu interakciju u tim sredinama.

Članak se nastavlja posle reklama

6. Baštovanstvo poboljšava raspoloženje

Samo boravak u prirodi pozitivno utiče na vaše blagostanje, a efekti interakcije s prirodom uključuju dokumentovane pojačavače raspoloženja. Baštovanstvo povećava pozitivnost i optimizam, i povezano je sa suzbijanjem depresije i drugih mentalnih oboljenja. Sa svim ovim dobrim rezultatima, nije iznenađujuće da provođenje vremena u zemljištu vodi do većeg samopouzdanja kod odraslih osoba i dece sa ponašajnim problemima.

7. Baštovanstvo pomaže u zdravijoj ishrani

Nije uvek lako donositi zdrave izbore u ishrani, ali baštovanstvo vam može pomoći. Gajitelji voća, povrća i biljaka imaju dodatnu korist lakog pristupa zdravim opcijama hrane (i omogućavaju vam kontrolu nad tim koja su sredstva za zaštitu biljaka ili đubriva korišćena). Osim toga, osobe koje uzgajaju povrće su sklonije njihovom konzumiranju.

Članak se nastavlja posle reklama

Borjana Božić

Dejan_Dundjerski/gettyimages