Ovo su biljke koje možete sejati u oktobru

by | October 6, 2023
Ovo su biljke koje možete sejati u oktobru

Kada se jedna sezona baštovana polako bliži kraju u jesen, umesto odmora, um baca pogled prema narednoj godini.

Većina ljudi obično razmišlja o proleću i letu kao ključnim periodima za gajenje, ali možda se pitate, koje biljke mogu da se sade u oktobru?

Šta možete sejati u oktobru?

Postoji mnogo opcija za biljke koje možete početi da gajite u oktobru, koje će procvetati sledeće proleće i leto. Malo planiranja sada može vam pomoći da vaši cvetni leja procvetaju ranije, a usevi da budu spremni malo pre sledeće sezone.

Članak se nastavlja posle reklama

Proveo sam mnogo godina radeći u javnim baštama u Velikoj Britaniji koje su bile otvorene za posetioce tokom cele godine. Postavke biljaka i useva planirane su unapred kako bi se osiguralo da uvek bude nešto zanimljivo za videti tokom cele godine, što znači da je sezona sadnje trajala sve do jeseni.

Postoji mnogo opcija za biljke koje možete početi u oktobru, a koje se mogu koristiti u raznim idejama za baštu. Bez obzira da li planirate cvetne leje za sledeće proleće ili razmišljate o povrtarskom vrtu za narednu godinu, hladno tlo jeseni je odlično vreme za setvu semena. Pogledajmo neke od najboljih cveća i povrća koje možete sejati u oktobru.

Slatki grašak

Ovi omiljeni u seoskim vrtovima su izuzetno popularni i jedna od najlakših biljaka za uzgoj iz semena. Ako želite da gajite slatki grašak, dobra vest je da postoji ogroman izbor boja koje možete uzgajati, a veoma su svestrani – mogu se gajiti u zemlji ili kao deo bilo koje ideje za kontejnersku baštu.

Članak se nastavlja posle reklama

Slatki grašak možete sejati ili u jesen ili u proleće, a oktobar je odlično vreme da ih započnete ako se odlučite za prvu opciju. Semena sejana u jesen će dobiti čvrst početak u blagoj jesenskoj toploti unutra, ali će ih trebati zaštititi tokom zime u stakleniku ili hladnom okviru. Međutim, prednost je što ćete dobiti ranije cvetanje i čvršće biljke nego one sejane u proleće. Nastavite da ih štipate kako biste dobili bujne biljke pre nego što dođe vreme za stvrdnjavanje sadnica u proleće, pre nego što se slatki grašak presadi napolje nakon što prođe rizik od mraza.

Članak se nastavlja posle reklama

Kukuruzova trava se može sejati u oktobru

Kukuruzova trava je predivno jednogodišnje cveće koje je odlično ako planirate baštu sa rezanim cvećem, a često se viđa i kao deo ideja za divlje bašte. Semena kukuruzove trave često su deo mešavina koje se prodaju ljudima koji žele da zasade livadu divljeg cveća. Biljke dolaze u raznim bojama, uključujući nijanse roze, tamno crvene, kao i klasično plavu boju kukuruzove trave.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako živite u području sa blagim zimama u SAD-u, setva kukuruzove trave u oktobru može vam pomoći da imate veće biljke i ranije cvetove naredne godine. Kukuruzova trava može podneti blagi mraz, pa mlade biljke mogu preživeti kroz blaže zime. Međutim, ako imate hladne zime, možda je bolje sačekati početak ili sredinu proleća da sejete kukuruzovu travu za letnji prikaz – odlična opcija za cveće koje se sadi u martu.

Kukuruzova trava se može sejati direktno u zemlju ili u saksije sa laganim pokrivačem zemlje, jer su semena mala i ne trebaju duboko da budu zakopana.

Članak se nastavlja posle reklama

Lukovice ajluma

Ajlumi su spektakularne biljke, sa visokim i statičkim stablima sa velikim cvetnim kuglama na vrhu. Ove prolećne lukovice se sade u jesen da bi procvetale u proleće i mogu biti zvezda svakog vrta ili grupe biljaka u saksijama. Mogu da narastu preko metra visine, i dolaze u nijansama ljubičaste, roze, plave ili bele boje, tako da postoje ajlumi za svaki stil vrta.

Vreme za sadnju lukovica ajluma je od septembra do oktobra, i idealno ih treba posaditi najmanje šest nedelja pre prvog mraza. Ajlumi su jedne od najboljih prolećnih lukovica za sadnju u jesen i takođe fantastične višegodišnje lukovice za sadnju u jesen, jer se smatra da će cvetati četiri godine nakon sadnje. Kao i uvek kada sadite lukovice u jesen, želite da ih sadite tri puta dublje od same lukovice.

Članak se nastavlja posle reklama

Sadnja u oktobru može biti odličan način da unapredite svoj vrt za sledeću sezonu i osigurate ranije cvetanje i berbu. Ove biljke i povrće pružaju različite boje i teksture koje će obogatiti vaš vrt u proleće i leto naredne godine. Sada je pravo vreme da započnete svoju baštu i pripremite se za uspešnu sezonu rasta.


Borjana Božić

Zbynek Pospisil/gettyimages