Japandi stil u ovoj kući pršti od toplog minimalizma

by | January 10, 2024
Japandi stil u ovoj kući pršti od toplog minimalizma

Sa naglaskom na komforu, japandi stil prožet je kroz svaku prostoriju u ovoj kući. Pogledajte kako izgleda spoj japanskog i skandinavskog dizajna.

Oba stila, i japanski i skandinavski imaju korene u minimalizmu ali sa fokusom na prirodne elemente, čiste linije i prigušenu paletu boja, zbog čega je japandi stil tako poseban.

Japandi stil u ovoj kući pršti od topline i mira

Kada je Julee Wray, vodeći dizajner i osnivač kompanije Truss Interiors, dobila zadatak da renovira stari penthaus u Denveru sa pet spavaćih soba, iskoristila je svoju intuiciju da dizajnira prostor koji budi osećaj spokoja. Njena klijentkinja, finansijski analitičar koja je postala duhovni savetnik, želela je da transformiše stan u privatno mesto za meditaciju za “svakodnevno uživanje i da služi kao prelep prostor za njen kućni posao”, objašnjava Wray.

Zbog toga je japandi stil bila potpuno logična opcija za dizajn.

Hodnik

Wray je želela jednostavan, ali funkcionalan hodnik koji će nagovestiti životni stil koji njen klijent vodi.

Soba za meditaciju

Ono što je nekada bio kancelarijski prostor pretvoreno je u klijentovo utočište za meditaciju. Wray je prekrila klizna vrata neutralnom, japanskom inspirisanom tapetom sa akcentima plave boje, tako da se gosti odmah susreću sa lepotom kada uđu u prostor. “Želeli smo da obezbedimo miran deo sa teksturom, pa smo dodali kameni zid od poda do plafona osvetljen LED svetlima”, objašnjava ona, napominjući da je ova karakteristika uzela dobar deo budžeta. Koristila je “autentičnu konfiguraciju tatami prostirke za vežbu joge i meditacije”, da obloži podove i dodala je rezbareni drveni stočić  kao prirodno okruženje za posluživanje čaja.

Dnevna soba

“Klijent je želeo da životni prostor ima udobna, niska sedišta koja su lakša, svetlija i privlačnija”, kaže Wray. Njen tim je obnovio umorni kamin venecijanskim malterom prilagođenim bojama i uklonio ognjište radi modernijeg izgleda. Prilagođeni otomani u obliku pasulja služe kao dodatan prostor za sedenje.

Mešanje tekstura i uzoraka igralo je važnu ulogu u dnevnoj sobi jer doprinse toplijoj atmosferi koja je karakteristična za japandi stil.

Japandi stil u kuhinji

Dok položaj kuhinjskih uređaja morao da ostane isti zbog električnih instalacija. Wray i njen tim su uklonili sve ostalo osim strukturalnog stuba. “Pre renoviranja, kuhinja je imala elemente u boji trešenje i pultove od tamnog granita”, kaže Wray . Da bi stvorili svetao, otvoren prostor za kuvanje, sve su to zamenili granitom, koji je, kaže Wray, “prirodni materijal” i elementima od drveta.

Vrata orarića kriju svet zaliha i svih potrebnih namirnica koje su organizovane i spremne za korišćenje.

Trpezarija

U trpezariji, zidne obloge “pomažu da se trpezarijski prostor definiše kao sopstveni u okviru otvorenog koncepta“, kaže Rej. Klijent je kupio trpezarijski sto u Italiji.

Unutar komode, skrivene fioke pružaju još prostora za skladištenje hrane.

Spavaća soba

Spavaća soba sa mešavinom šara i tekstura, od zidne obloge koja pokriva plafon do zavesa na zidu iza kreveta pruža pravo utočište u japandi stilu.

Kupatilo

Kupatilo nalik banji ima naslagani zid od šljunka i duboku kadu u bojama i materijalu koji se vidi kroz ostatak kuće. Korišćenje eleenata sličnih boja u kupatilu i kuhinji pomaže da dom ima namerniju atmosferu.

 

Miljana Momirović

Victoriia Kovalchuk/GettyImagesPlus