Multifunkcionalan prostor: Dnevni boravak i trpezarija

by | November 3, 2023
Multifunkcionalan prostor: Dnevni boravak i trpezarija

Samo zato što je vaš dnevni boravak mali, ne znači da ne možete uključiti trpezarijski sto u svoj prostor.

Dnevni boravak i trpezarija u istoj prostoriji

Možda tražite bistro sto za samo jednu ili dve osobe. Ili želite sto koji može da primi više gostiju. Bez obzira na to, ideje u nastavku će vas inspirisati da stilski i efikasno uključite sto u svoj mali prostor.

Monohromatski izbor

Ako ne želite da vaš trpezarijski sto zauzme previše vizuelnog prostora u dnevnom boravku, izaberite boju ili materijal koji se slaže sa nekim od vašeg drugog nameštaja. Time ćete osigurati da se ne ističe značajno. Na primer, beli bistro sto od gipsa lepo se uklapa. Deluje kao da ga gotovo i nema, ali i dalje ispunjava svoju svrhu.

Iskoristite prozorski pogled

Ako imate veliki prozor u dnevnom boravku, to bi bio idealno mesto za trpezarijski sto. Njegova niska visina neće blokirati svetlost koja ulazi, a možete uživati u pogledu napolju dok pijete jutarnju kafu.

Uživajte uz knjigu

Postavljanje stola pored vaše police sa knjigama takođe je odlična ideja. To vas može inspirisati da uživate u dobroj knjizi dok jedete sami ili pravite pauzu za ručak. Čak možete da se pretvarate da se opuštate u svom sopstvenom kafiću.

Učinite svoj prostor udobnim

Ako brinete da će vaš sto izgledati surovo u poređenju sa akcentima u dnevnom boravku, razmislite o tome da svoje stolice za ručavanje obložite runom ovce. Ovaj jednostavan i pristupačan trik trenutno dodaje mekoću ovom kutku.

Stvorite multifunkcionalni prostor

U malim dnevnim boravcima, svaki kvadratni centimetar je dragocen. Razmotrite mogućnost stvaranja multifunkcionalnog prostora. Na primer, trpezarijski sto može služiti i kao radni sto za rad od kuće ili kao površina za društvene igre s prijateljima. Odabrani komadi nameštaja koji mogu obavljati više funkcija su ključni za maksimalno iskorišćenje ograničenog prostora.

Sklopivi stolovi su saveznici

Ako nemate dovoljno prostora za stalni trpezarijski sto, razmislite o sklopivim ili proširivim modelima. Ovi stolovi mogu se lako skloniti ili proširiti prema potrebi, čime se oslobađa prostor kada nije u upotrebi. Takođe možete razmotriti zidni sklopivi sto koji se može spustiti ili podići prema potrebi.

Dnevni boravak i trpezarija: Igra svetlom

Dobro postavljeno osvetljenje može napraviti veliku razliku u malom dnevnom boravku s trpezarijskim stolom. Upotreba zidnih svetiljki ili visećih lustera iznad stola može stvoriti fokus na trpezarijskom prostoru, istovremeno dodajući estetski i funkcionalni element.

U zaključku, male dnevne sobe s trpezarijskim stolom mogu biti funkcionalne i stilski privlačne ako se dobro isplaniraju. Razmislite o kreativnim načinima kako da iskoristite svaki centimetar prostora, odaberite komade nameštaja koji se slažu s vašim postojećim dekorom i dodajte lični pečat kako biste stvorili udoban i funkcionalan kutak za obedovanje i zabavu.

Borjana Božić

FollowTheFlow/gettyimages