Rascvetani jesenji vrt: 5 biljaka koje cvetaju u kasno leto

by | August 13, 2023
Rascvetani jesenji vrt: 5 biljaka koje cvetaju u kasno leto

Iako jesen nije poznata po svojim bujnim, šarenim poljima cveća, svakako bi trebala biti! Jesen je sjajno doba za jednogodišnje biljke, niskoodržive višegodišnje biljke i da zimzeleno žbunje zablista.

Jesenji vrt prepun boja

Zapravo, neki od najpopularnijih cvetova, poput šarenih hrizantema, ruža, dalija cvetaju oko septembra i oktobra. Ovo su najlepše jesenje biljke koji cvetaju sredinom leta i nastavljaju do kasne jeseni, a neki ostaju u cvatu sve do prvog jakog mraza.

Ako ste početnik baštovan i niste upoznati s pojmovima i vremenskim okvirima, tu smo da podelimo svaki cvet i kako zasaditi jesenji vrt. Obavezno proverite potrebe svake jesenje biljke za suncem i vodom, ali verovatno ćete želeti da započnete planiranje krajem proleća ili početkom leta kako biste osigurali da biljka ima vremena da uspostavi korenje pre prvog mraza. I nemojte zaboraviti razmotriti jesenje cvetove koji privlače pčele i druge oprašivače.

Članak se nastavlja posle reklama

Dakle, zavrnujte rukave, obucite baštenske rukavice i uzmite makaze za orezivanje i zalivke! Uz malo pripreme i vođstva, vreme je da zasadite svoje spoljne jesenje cvetove – većina od kojih čini prelepe bukete i aranžmane za jesenje cveće.

Neven

Zlatni i topli neveni su laki za uzgoj i popularni jer cvetaju tokom većeg dela sezone. Vole puno sunce i mogu podneti vrele letnje temperature, pa su dobar izbor ako živite u području gde vruće leto može da se produži u jesen.

Članak se nastavlja posle reklama

Viole

Ove višegodišnje biljke cvetaju leti i vraćaju se u jesen kako bi dodale ljubičaste akcente vašem toplom vrtu. Brzo rastu, a cvetovi su jestivi. Viole vole vlažno i kiselo zemljište, pa je najbolje koristiti supstrat na bazi treseta ili dodati tresetno mahovinu u zemlju.

Članak se nastavlja posle reklama

Jesenji vrt: Petunije

Petunije su jedan od najpopularnijih cvetova za vrtove zbog svog dugog perioda cvetanja: od proleća do prvih mrazeva! Odlične su za saksije za veštačko cveće – samo znajte da im je potrebno puno sunca, pa neće dobro uspevati u senci terase. Seme petunija je veoma malo, gotovo poput prašine, pa bi bilo lakše nabaviti već izraslu biljku iz rasadnika.

Hortenzije

Ove elegantne višegodišnje biljke počinju da cvetaju početkom do sredine leta i mogu preživeti zimsku hladnoću. Njihovi papirni cvetovi dolaze u raznim varijacijama, uključujući roze, ljubičaste, plave i bele (kiselost zemljišta često određuje boju cvetova). Lako se uzgajaju i najbolje uspevaju na delimičnoj senci.

Članak se nastavlja posle reklama

Ruže

Klasična lepota, žbunaste ruže (takođe nazvane i pejzažne ruže) nisu toliko zahtevne koliko biste mogli da mislite. Nove hibridne ruže su čvršće, imaju duže cvetanje i otpornije su na bolesti od nasleđenih ruža s kojima ste možda upoznati.

Članak se nastavlja posle reklama

Ne zaboravite prilagoditi negu svakoj biljci prema njenim potrebama kako biste osigurali njihov uspeh i uživali u predivnom jesenjem pejzažu.


Borjana Božić

kongxinzhu/gettyimages