Male bašte: Ideje za ozelenjavanje vašeg malog prostora

by | March 25, 2024
Mala bašta: Ideje za ozelenjavanje vašeg malog prostora

Možete stvoriti zelenu oazu čak i sa malo raspoloživog prostora. Pitali smo stručnjake šta preporučuju za stvaranje male bašte i otkrili smo da je često “manje više”.

Male bašte: Kako da uredite mali prostor?

Određivanjem prioriteta koje morate imati, maksimiziranjem prostora i odabirom pravih biljaka i nameštaja na otvorenom, sigurno možete kreirati baštu, dvorište ili balkon svojih snova. Ovde profesionalci, uključujući pejzažne dizajnere, hortikulturiste i baštovanske gurue, objašnjavaju kako. Dakle, idite u baštu sa povrćem ili biljem, spoljnu kuhinju i trpezariju, kutak za čitanje među cvećem ili vaše utočište za posmatranje ptica.

Dajte prioritet svojim potrebama

Mala bašta zahteva pažljivo planiranje, a određivanje prioriteta šta treba da se radi i šta treba imati je ključno. Da li želite da napravite dnevni boravak na otvorenom? Da li vam treba prostor za jelo? Ili kuhinja na otvorenom?

Jedna od najpodcenjenijih stvari koje treba da uradite je da provedete vreme na otvorenom u svom prostoru pre nego što počnete da kreirate svoju baštu, i shvatite kojim oblastima prirodno gravitirate da biste sedeli i opustili se. Ima onih koji vole da se sunčaju i onih koji više vole da ostanu pod suncobranom ili pergolom. Odmah razmislite šta vam se dopada, tako da možete prilagoditi prostor svojim specifičnim ukusima.

Ne odustajte od velikog nameštaja

Čak i ako se ponekad čini da je izbor malog nameštaja u maloj bašti pravi potez, Monji preporučuje da se uradi suprotno i odluči se za velike komade, bez preopterećenja prostora. Ona kaže: „U manjim prostorima, odabir samo nekoliko velikih komada nameštaja učiniće da se prostor oseća mnogo većim od odabira mnogo manjih komada nameštaja. A to je zbog načina na koji oko percipira nameštaj i prostor u celini.”

Male bašte: Napravite oazu za sva godišnja doba

Da biste još bolje iskoristili svoj prostor, uključite ognjište u svoju baštu: „Žarovi mogu zameniti sto i učiniti društvene prostore na otvorenom pogodnim za život čak i nakon hladne sezone“, kaže Lenhart. Ideje za ložište uključuju prenosive gorionike koji se lako mogu pomerati, multifunkcionalne delove koji služe kao stolovi i ložišta sa rešetkama za kuvanje kako bi vas uštedeli od kupovine dodatnog.

Iskoristite vertikalni prostor

„Koristite vertikalni prostor sa zidnim sadnicama, rešetkama i visećim korpama da maksimizirate zelenilo bez žrtvovanja površine poda“, kaže Craig Vilson Gardeners Dream, onlajn kompanija za baštovanstvo. Druga opcija je postavljanje sadnica na stepenice. Na taj način će vaš prostor biti okružen biljkama, a ravno tlo ćete moći da koristite za trpezarijski ili dnevni nameštaj.

 


Borjana Božić

ChrisAt/gettyimages