Kako produžiti trajanje buketa božura: 8 saveta

by | June 21, 2024
Kako produžiti trajanje buketa božura: 8 saveta

Buketi božura su nežni i prelepi, omiljeni izbor za prolećne aranžmane. Međutim, kako bi se uživalo u njihovoj lepoti što duže, neophodno je posvetiti pažnju pravilnom održavanju.

Duže trajanje buketa božura pomoću korisnih saveta

Evo 8 korisnih saveta koji će vam pomoći da vaš buket božura ostane svež i lep što je moguće duže:

Odaberite božure u pupoljku

Kada birate božure kod cvećara, najbolje je odabrati one koji su još uvek u pupoljku, a ne potpuno otvorene cvetove. Ovo će omogućiti da se božuri postepeno otvaraju kod kuće, produžavajući njihovu svežinu.

Članak se nastavlja posle reklama

Očistite stabljike i lišće

Pre nego što ih stavite u vazu, uklonite lišće koje će biti ispod nivoa vode. Ovo će sprečiti razmnožavanje bakterija u vodi, što može skratiti trajanje buketa. Takođe je važno da stabljike isečete pod uglom, kako bi imale veću površinu za apsorpciju vode.

Pravilna količina vode u odgovarajućoj vazi

Nemojte preterivati sa vodom u vazi. Dovoljno je napuniti vazu do trećine njenog kapaciteta. Samo dno stabljika treba biti u dodiru sa vodom. Vaza treba da bude dovoljno velika da bi prihvatila božure, s obzirom da su ovo veće cvetne glave. Preporučljivo je da vaza bude providna ili blago obojena, kako bi stabljike mogle da dobiju dovoljno svetlosti.

Članak se nastavlja posle reklama

Odaberite pravo mesto za vaš buket božura

Božuri vole hladnija mesta i trebaju biti zaštićeni od direktnog sunca i promaje. Zbog toga izbegavajte postavljanje buketa blizu prozora, radijatora ili u prostorijama s visokom vlažnošću. Ako planirate da ih držite u kuhinji, nemojte ih stavljati blizu voćne korpe, jer voće može otpuštati gasove koji ubrzavaju sazrevanje cvetova.

Redovno menjajte vodu

Ključni element u održavanju svežine božura je redovna zamena vode. Preporučuje se menjanje vode svakih nekoliko dana ili čak svakodnevno, posebno ako primetite da voda postaje mutna. Voda bi trebalo da bude sobne temperature, nikako hladna ili ledna.

Članak se nastavlja posle reklama

Bakina tajna za trajanje buketa božura

Jedan od neobičnih trikova za produženje svežine buketa je dodavanje kašičice belog šećera i četvrtine gazirane vode prilikom zamene vode u vazi. Ovaj miks može pomoći u očuvanju svežine cvetova.

Osvežite buket božura

Da biste produžili život buketa, povremeno ih osvežite. To možete postići tako što ćete pažljivo odstraniti cvetove koji počnu da vene.

Članak se nastavlja posle reklama

Pomoć u otvaranju pupoljaka

Ako želite da božur što brže procveta, možete probati da stavite buket u toplu vodu ili da ih prekrijete plastičnom vrećicom kako bi se stvorila dodatna vlažnost.

Prateći ove savete, možete uživati u lepoti buketa božura mnogo duže. Uživajte u proleću sa ovim divnim cvećem u vašem domu!

Članak se nastavlja posle reklama

EkaterinaPichukova/gettyimages