Održavanje terase: Kako očistiti pločice za letnju sezonu

by | June 18, 2024
Održavanje terase: Kako očistiti pločice za letnju sezonu

Izbor proizvoda, tehnike koje treba savladati i najbolji periodi za čišćenje – otkrijte sve naše savete i trikove za uspešno održavanje pločica na spoljašnjoj terasi.

Kako očistiti pločice za besprekornu terasu tokom celog leta

Sa dolaskom lepog vremena, terasa sa pločicama postaje idealno mesto za opuštanje. Ali pre nego što u potpunosti uživate, potrebno je temeljno čišćenje. Evo nekoliko saveta kako da vaša terasa zasija i postane savršeno mesto za primanje gostiju.

Kada čistiti terasu sa pločicama?

Preporučuje se da očistite terasu sa pločicama početkom proleća, pre nego što počnete često da je koristite. Ovo omogućava uklanjanje prljavštine koja se nakupila tokom zime. Povremeno čišćenje može se obaviti i leti, posebno nakon događaja na terasi kada je bila intenzivno korišćena, kao što su veliki ručkovi i večere sa brojnim gostima. Jesen je takođe pogodan period za temeljno čišćenje kako biste pripremili terasu za zimu i izbegli dodatne napore pri čišćenju na proleće. Generalno, dva do tri temeljna čišćenja godišnje, uz redovno održavanje, biće dovoljna za očuvanje pločica na vašoj terasi.

Članak se nastavlja posle reklama

Koje tehnike koristiti za čišćenje pločica na terasi?

Prvi korak u čišćenju vaše terase sa pločicama je da pometete celu površinu kako biste uklonili lišće, grančice i druge biljne ostatke. Zatim pripremite rastvor za čišćenje mešanjem tople vode sa neutralnim sapunom ili specifičnim sredstvom za čišćenje pločica. Uz pomoć četke sa mekim vlaknima ili metle, energično trljajte pločice, posebno obraćajući pažnju na najprljavija mesta i spojeve.

Da ne biste oštetili spoljašnje pločice, izbegavajte previše agresivne proizvode koji mogu oštetiti površinu. Za tvrdokorne mrlje koristite sodu bikarbonu pomešanu sa malo vode da napravite pastu, nanesite je na mrlju i ostavite da deluje pre nego što istrljate. Zatim obilno isperite čistom vodom da uklonite sve ostatke sapuna i ostavite da se osuši na vazduhu.

Kako očistiti pločice sačuvati kvalitet na duži rok?

Da biste očuvali lep izgled vaše terase sa pločicama, nekoliko jednostavnih svakodnevnih postupaka može napraviti veliku razliku. Izbegavajte da ostavljate opalo lišće ili organske ostatke da se nakupljaju, jer mogu izazvati mrlje i podsticati rast mahovine.

Članak se nastavlja posle reklama

Koristite spoljne prostirke da ublažite tragove na podu. Postavite otirače na prolazu između bašte i terase kako biste sprečili unošenje prljavštine, šljunka ili zemlje na pločice. Kada koristite baštenski nameštaj, osigurajte da imaju zaštitne podloge kako ne bi ogrebali pločice.

Zimi brzo čistite sneg i izbegavajte upotrebu soli za odmrzavanje koja može oštetiti površinu pločica. Na kraju, nanesite hidroizolacioni tretman jednom godišnje da zaštitite pločice od prodora vode i mrlja. Prateći ove jednostavne savete, vaša terasa sa pločicama će zadržati svoj sjaj tokom svih godišnjih doba.

Članak se nastavlja posle reklama

hanusst/gettyimages