Trikovi koji će učiniti da vaša mala dnevna soba dobije više prostora

by | February 5, 2024
Trikovi koji će učiniti da vaša mala dnevna soba dobije više prostora

Živeti u malom domu može biti izazovno. Čini se da stvari ima svuda, a ako, živite u modernoj kući s ukupno dva ormarića za odlaganje, stvari mogu postati izazovne. Međutim, postoje neki prilično jednostavni načini da prevarite oko i učinite da dnevna soba izgleda veće nego što jeste, stvarajući osećaj prostora i držeći nered pod kontrolom.

Mala dnevna soba može imati više prostora uz ove trikove

Evo 7 jednostavnih načina da vaš mala dnevna soba izgleda veći nego što zaista jeste…

Prevarite oko bojom

Postoji mnogo lukavih načina da prevarite oko i učinite da soba izgleda veća nego što zaista jeste. Bojenje plafona i donjih lajsni istom bojom kao zidovi zamagliće ivice, stvarajući iluziju većeg prostora. Ako se osećate hrabro, tapetiranje plafona privući će pogled prema gore i stvoriti stvarno cool detalj!

Privucite pogled široko

Izaberite najveći tepih koji možete priuštiti, onaj koji se potpuno proteže ispod vašeg nameštaja. Na taj način, vaš pogled će biti privučen šire, opet stvarajući iluziju prostora.

Ostavite prostor na policama

Kada uređujete sa dodacima, ne morate popuniti sav prostor. Ostavljanje nekih područja praznima stvoriće prozračan osećaj i sprečiti da izgleda natrpano. Na primer, nemojte popunjavati svaki centimetar police. Ostavljanje praznina stvoriće ono što se naziva “negativni prostor”.

Mala dnevna soba sa jednostavnim nameštajem

Nameštaj poput sofa i ormara na nogama omogućiće vam da vidite više poda i stvoriti iluziju prostora. Takođe je dobra ideja izbegavati “masivne” velike komade nameštaja koji zauzimaju puno prostora. Umesto toga, izaberite nekoliko jednostavnih komada da oslobodite važan pod.

Redovno se rešavajte suvišnih stvari

Zanimljivo je kako brzo možete “napuniti” kuću, ali zaista li vam je potrebno sve što ste nakupili tokom godina? Redovna čišćenja omogućiće vam da koristite prostor što je efikasnije moguće. Postavite sebi pitanje – biste li sada kupili tu stvar? Ako je odgovor ne, onda to mora otići – nemilosrdnost je ključna! Prethodno sam delila jednostavne načine kako organizovati dom i obavezno izvedite temeljno prolećno čišćenje jednom godišnje.

Dajte svemu svoj prostor

Sve bi trebalo imati svoj prostor – i mislim na fioku/kutiju za odlaganje, a ne “na podu” ili (kako to voli da radi muž sa ključevima automobila i novčanikom) na vrhu pažljivo uređenog cipelarnika u hodniku. Ovo će vam olakšati održavanje površina čistima, opet stvarajući utisak više prostora. Naravno, uvek je lepo imati neke ‘lepše’ (i verovatno ne previše praktične) stvari izložene, ali ostanite jednostavni i u minimalnom iznosu.

Idite ka neutralnim bojama

Maksimiziranje svetlosti koju imate siguran je način da prevarite oko i učinite da prostor izgleda veći nego što zaista jeste. Ja sam koristila svetle boje i neutralnu šemu u celoj svojoj kući, što je zaista transformisalo prostor koji imamo (samo pogledajte naš dnevni boravak pre i posle preuređenja kao dokaz za to!). Uvek možete dodati dozu boje u prostor kroz dodatke.

Borjana Božić

Pavel Danilyuk/pexels