Najlepše dnevne sobe sa vintage nameštajem

by | February 1, 2024
Najlepše dnevne sobe sa vintage nameštajem

Vintage nameštaj može stvoriti udobne enterijere i dodati osećaj bezvremenskog stila kako modernim novogradnjama, tako i istorijskim domovima.

Dnevne sobe sa vintage nameštajem: 8 primera kojima su dizajneri oduševljeni

Bilo da se radi o ikoničnim komadima poznatih dizajnera ili ručno rađenim dodacima, ovih osam projekata sadrže upečatljiv nameštaj iz prošlosti i pokazuju kako se mogu koristiti da bi se stvore inspirativni enterijeri.

Amagansett Beach House, SAD (Starling Architecture, Emily Lindberg Design)

Smeštena uz plažu u selu Amagansett u Hamptonsu, enterijer ove cenjene drvene kuće bio je ispunjen mešavinom vintage i savremenog nameštaja. U jednom uglu dnevne sobe, moderni drveni sto je upotpunjen tamnom vintage stolicom, dok drvena lampa i mala skulptura dodaju dekorativni dodir.

Članak se nastavlja posle reklama

Highbury apartman, Velika Britanija (Holloway Li)

Londonski studio Holloway Li dizajnirao je ovaj apartman za svog suosnivača Alexa Hollowaya u preuređenoj viktorijanskoj kući. Dnevna soba neobično sadrži kadu koja je smeštena ovde kako bi dodala “alternativni dodir” stanu. Pored toga, zelena vintage Eames kancelarijska stolica stoji pored prilagođenog Holloway Li stola od drveta.

Članak se nastavlja posle reklama

Palace Gate apartman, Velika Britanija (Tale Fustok)

Dizajniran da bude “mirno utočište”, ovaj apartman u viktorijanskoj zgradi blizu Hyde Parka u Londonu ima neutralnu paletu boja – krem, belu i smeđu. U dnevnoj sobi, odabrane umetničke slike u organskim oblicima se slažu sa vintage nameštajem i ogledalom.

Članak se nastavlja posle reklama

DN apartman, Brazil (BC Arquitetos)

Ovaj stan iz sedamdesetih godina u Sao Paulu, renoviran od strane brazilske arhitektonske firme BC Arquitetos, ima monolitne betonske panele i dosta orahovog drveta. Vintage komadi nameštaja od brazilskih dizajnera iz sredine prošlog veka nalaze se širom stana, uključujući dnevnu sobu gde sjaji drveni Petalas sto Jorgea Zalszupina.

Članak se nastavlja posle reklama

Chestnut Plantation, SAD (John Pardey Architects)

Lokalni studio John Pardey Architects dizajnirao je Chestnut Plantation kao jednostavnu pozadinu za vintage nameštaj klijenta. Većim delom otvorenog plana, enterijer ima dnevnu sobu sa prozorima od poda do plafona i zidovima od teksturiranog ciglenog zida, koji je u lepom kontrastu sa ornamentalnim vintage stolicama postavljenim tako da imaju pogled na vrt.

Članak se nastavlja posle reklama

Helios 710, Velika Britanija (Belle Freud i Marie Speake)

Unutrašnjost ovog stana, smeštenog u bivšem sedištu BBC-a na zapadu Londona, osmišljena je da kanališe stil sedamdesetih godina. U dnevnoj sobi, stakleni trpezarijski sto upotpunjuju stolice od pletene trske i sofe boje izgorele narandže koje su u kontrastu sa tirkiznim podom. Komadi su birani kako bi dočarali “hrabre boje, eklektičnost i glamur” sedamdesetih godina.

Članak se nastavlja posle reklama

Haussmann apartman, Francuska (Rodolphe Parente)

Žuta skulpturalna vintage sofa ukrašava dnevnu sobu ovog apartmana u Haussmannovoj zgradi iz 19. veka u Parizu, koji je dobio savremeni preobražaj od strane dizajnera enterijera Rodolpha Parentea. Boja je odabrana među drugim toplim tonovima korišćenim u stanu kako bi “suptilno unapredila klasično nasleđe apartmana i očuvala ugodnu atmosferu”, objasnio je dizajner enterijera.

Vintage dom na Long Islandu, SAD (Athene Calderone)

Njujorška dizajnerka Athena Calderone renovirala je svoju sopstvenu kuću iz sredine prošlog veka u Amagansettu kako bi je osvetlila i učinila toplijom. Vintage nameštaj čini veliki deo dizajna, kako se vidi u dnevnoj sobi, koja ima dve bele vintage stolice različitog dizajna.

Članak se nastavlja posle reklama

 


Borjana Božić

Andrea Davis/pexels