Otkrivamo kako proprcije u enterijeru stvaraju savršen balans

by | February 1, 2024
Otkrivamo kako proprcije u enterijeru stvaraju savršen balans

Možda niste razmišljali o tome na taj način, ali u dekoraciji i dizajnu enterijera uključeni su matematički koncepti kako bi rezultat bio idealan.

Važnost savršene proporcije u enterijeru: Vizuelni balans i harmoničan prostor

Specifično, profesionalci u ovom sektoru savršeno barataju matematičkim proporcijama i uzimaju ih u obzir u svojim projektima.

Osećaj blagostanja u projektu zavisi od pravilne primene proporcija. Zbog toga je važno da imate neophodne i osnovne pojmove. Jer, primenom tih proporcija postići ćete harmoniju u svom domu. Matematičke proporcije su univerzalne i neophodne u različitim profesijama, a posebno u dizajnu enterijera. Pomažu postizanju pravilnog vizuelnog i balansa u prostoru, stvarajući osećaj udobnosti i estetike za korisnika, uz prioritizaciju funkcionalnosti.

Matematika i estetika zajedno

Matematika i ovi koncepti proporcija nisu u suprotnosti s udobnošću ili estetikom. Dekoracija i dizajn enterijera imaju veoma važan umetnički i estetski deo. Primena ovih proporcija utiče na raspored nameštaja i izbor svakog dekorativnog objekta. Njihova veličina, pozicija, završetak… Svaki detalj interveniše u cilju postizanja koherentnog dizajna u odnosu na dimenzije i karakteristike prostora.

Skala, veličina i oblik

Ovo su proporcije koje utiču na sve projekte i koje se nalaze na vrhu liste esencijalnih matematičkih proporcija koje treba poznavati i raditi na njima kako biste postigli dobar dizajn. Njihova važnost leži u odabiru objekata sa odgovarajućim dimenzijama i linijama u skladu sa prostorom. Jer, ono što je važno je rezultat, cela slika koja se stvara, ali za to svaki komad mora biti odgovarajući.

Simetrija u projektima dizajna enterijera

Simetrija u dizajnu enterijera postiže taj balans, vizuelnu i estetsku harmoniju koja je potrebna svakom dizajnu. Nije reč o tome da se isti komad postavlja sa obe strane, simetrija ide dalje. Možda nije isti element, već se traži simetrija postavljanjem dva slična područja nameštaja jedno naspram drugog, ili igranje sa nameštajem ili rešenjima sličnih proporcija, ili donošenje simetrije u dodirima boje.

Simetrija postiže red u prostoru

Iako su matematičke proporcije univerzalne, svaki profesionalac može imati svoj pristup ili metodu rada i lične preference prilikom njihove primene u svojim projektima. Simetrični enterijeri obično deluju vizualno urednije i mirnije od asimetričnih. Iako, dizajneri enterijera priznaju da prekomerna simetrija može dati osećaj da je prostor statičan, krut i pomalo strog. Ključ je, dakle, stepen korišćenja simetrije. U zavisnosti od toga šta klijent želi, možete igrati sa nivoima simetrije.

Proporcije u enterijeru: Antropometrijska merenja

Antropometrijska merenja prenesena u oblast dizajna enterijera ono su što daje koherentnost prostoru uopšte prilagođenom ljudima koji će ga koristiti. Ljudska figura i skala su i uvek su bile ključne u izgradnji, dizajnu i konceptualizaciji bilo kog prostora. Za funkcionalan i optimalan dizajn, treba raditi uzimajući u obzir antropometrijska merenja.

Postoje standardna merenja kada je u pitanju dizajniranje i treba ih poznavati kako bi se planirao prostor, kako od strane profesionalaca, koji ih imaju u vidu, tako i od strane korisnika. Na primer, znati koja je odgovarajuća visina za kuhinjski pult ili sudoperu, kao i za kačenje slika ili postavljanje televizora. Ove proporcije obezbeđuju da život u kući bude udoban. Naravno, postoje trenuci kada se elementi prave po meri kako bi odgovarali veoma visokoj ili veoma niskoj osobi, koja zahteva drugačije mere od standardnih.

Koncepti koji se odnose na osvetljenje

I sve ove proporcije se primenjuju na osvetljenje prostorije: boja, veličina, lokacija u zavisnosti od osobe, oblik… Važno je ne fokusirati se samo na nameštaj i dodatke kako bi se unele proporcije u dizajn enterijera, već je osvetljenje još jedan “element” koji treba uzeti u obzir.

 


Borjana Božić

ismagilov/gettyimages