Slow living je više od trenda: Dom koji nam pomaže da eliminišemo stres

by | January 29, 2024
Slow living je više od trenda: Dom koji nam pomaže da eliminišemo stres

Slow living postaje sve popularniji trend koji odbacuje ubrzan način života u korist opuštenijeg tempa postojanja.

Slow living: Trend koji nam je neophodan

Ovo ne samo da promoviše ideju oslobađanja od stresa u svakodnevnom životu i traženja radosti u jednostavnim zadovoljstvima, već se proširuje i na stvaranje opuštajućeg enterijera koji podstiče ličnu sreću.

Šta je slow living?

U osnovi, slow living nas podstiče da pristupimo životu na mirniji način umesto da težimo stalnoj zauzetosti. Takođe nas podstiče da slavimo male stvari u životu. Ovde se sve vrti oko trenutaka ili radnji koje nam donose radost ili nas oslobađaju stresa. Važna je i svesnost, pa spor život traži povezivanje s drugima i podstiče nas da budemo prisutni u svojoj okolini.

Razmislite o sporom životu kod kuće kao o načinu života, a ne samo kao o trendu. Slow living kod kuće nije o stvaranju izgleda koji je privlačan na Instagramu, već o prostoru koji vam odgovara u smislu praktičnosti, uživanja i opuštanja. Takođe je važno da vaš dom odražava vašu ličnost kao pojedinca, pa ga trebate dizajnirati da odgovara vašem načinu života i potrebama.

Savet 1: Ključ je smirujuće okruženje

Vaš dom treba biti utočište od svakodnevnog života – prostor gde se možete rešiti pritiska. Stvaranjem smirujućeg okruženja unutar vašeg enterijera podstičete telo i um da se opuste.

Elementi inspirisani prirodom odlično su mesto za početak, kako objašnjava Michelle Collins, suosnivačica i kreativna direktorka u Green Lili: ‘Prostori sa stišanim bojama odmah pružaju opuštajuće okruženje. Razmislite o prirodnim nameštajima, svetlim tonovima i bojama prirode.’ Ako vam je potrebna inspiracija, pogledajte biophilic dizajn. Pokazalo se da poboljšava funkciju mozga, povećava fizičko i mentalno zdravlje, smanjuje stres i povećava kreativnost.

Savet 2: Usvojite principe hygge-a

Ako ne možete biti slobodni kod kuće, gde možete? Niko to ne radi tako dobro kao Danci, a njihov koncept hygge-a najbolje objašnjava Visit Denmark: ‘U suštini, hygge znači stvaranje tople atmosfere i uživanje u dobrim stvarima u životu sa dobrim ljudima. Toplina sveće je hygge. Udobavanje s voljenom osobom uz film – to je takođe hygge.’

 


Borjana Božić

JulieAlexK/gettyimages